Izvor: Danas, 11.Feb.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička genufleksija u istoriji i Srbiji

Nijedan evropski velikodostojnik nije od svojih podanika tražio takve znake poniznosti kao što su to radili vizantijski velikodostojnici. Evropski velikodostojnici, za razliku od vizantijskih careva, zadovoljavali su se samo time što su njihovi podanici pred njima klečali u pravom smislu reči ili su to činili simbolički, savijanjem jedne noge u kolenu. Ovaj prilično neugodan način iskazivanja pokornosti razvio se iz španske dvorske etikete.

Taj ritual, genufleksiju, nalazimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i u Beču. Nema sumnje da je to bečki dvor prihvatio od španskog skupa s drugim običajima, a austrijskim se velikodostojnicima genufleksija tako svidela da su se trudili da što više povećaju broj situacija u kojima će podanici i pred njima padati na kolena. Kad god su kod velikodostojnika podnosili bilo kakve peticije ili žalbe, morali su kleknuti na oba kolena; u drugim zgodama bilo je dovoljno da kleknu samo na jedno koleno.

U doba vladavine Marije Terezije ovaj je propis donekle ublažen, ali se to odnosilo samo na određene situacije. Kad je veliki dramski pisac Lesing jednom prilikom bio primljen u audijenciju, zapleo se u vlastite noge i carica ga je milostivo oslobodila obaveze da klekne. Engleski podanici su su se, na svoju veliku žalost i jad, morali pridržavati tog ceremonijala. Za vreme vladavine kraljice Elizabete kolena engleskih dvorskih ljudi imala su još više posla. Ovaj običaj održao se sve do vladavine Čarlsa II. Ipak se samo po sebi razume da je prauzor svih ceremonija bila glasovita španska dvorska etiketa. Njeni propisi su bili tako kruti i ona je stvarala takve anomalije da je to pružalo sakupljačima anegdota neiscrpnu građu o onom o čemu su hteli pisati. Anegdote, iskrivljeni izveštaji i legende nisu bili samo nogati nego su imali i krila, pa su tako brzo putovali svetom, stizali daleko ižive u nekom obliku sve do danas

Skupština Srbije razrešila je Bratislava Gašića ovih dana funkcije ministra odbrane, na predlog premijera. Poslanici vladajuće koalicije učinili su to jer, kako su isticali, podržavaju odluku premijera, iako, poput njega smatraju da je ministar odbrane radio odlično, ali da nije smeo da uvredi novinarku jedne televizije, koja je klekla ispred njega u toku konferencije za štampu, tako što je u prisustvu ostalih novinara rekao tom prilikom da voli ovakve novinarke koje brzo kleknu. Obrazlažući predlog za smenu ministra odbrane, premijer je rekao da je zahtev podneo zbog pristojnosti i učtivosti, koja se očekuje od jednog ministra.

Premijer je posebno naglasio da je ovo jedan "redak, gotovo neuobičajen zahtev, jer je upućen zbog jedne izjave ministra odbrane", dodajući da je "pristojnost učtivo, moralno i pošteno ponašanje" i "nešto što svi želimo u ovoj zemlji": "Pristojnost je naša obaveza, a društvo će biti onoliko pristojno koliko smo pristojni mi koji u ime društva odlučujemo." Istakao je i da zemlja ne može da izdrži porast nasilja nad ženama ili decom, koje svoje korene ima u u elementarnoj nepristojnost: "Svako ko kaže ženi da klekne, tera je suštinski u sigurnu kuću, čak i ako nije imao nikakvu sličnu nameru, a znam da ministru tako nešto nije bilo ni na kraj pameti. Bez obzira na to, ministar odbrane je, po mom mišljenju, upravo to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika, prijatelj, čovek kojem verujem naterala me je na razmišljanje o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko se poštujemo i koliko poštujemo one koji su izvor svakog od naših pojedinačnih života - žene", rekao je premijer. "Ministar odbrane siguro sebi ne bi poželeo da kleči. Znam da to nije poželeo ni devojci ili ženi kojoj je to izgovorio. Tako je rekao i za to mora da snosi odgovornost i političke konsekvence. Naposletku, od ministra odbrane, svog prijatelja, očekujem da ubuduće svojim delima pokaže šta je iza svega ovoga naučio."

Izvesno je da premijer nije shvatio suštinu, da je izgledalo da je novinarkaklečanjem na oba kolena iskazala pokornost i pred ministrom odbrane klečala primenom rituala genufleksije, koji je kod nas davno zaboravljen, a da se našem ministru odbrane genufleksija tako svidela da se potrudio da na svoj način izrazi zadovoljstvo ovakvim gestom novinarke.

Uostalom, i sam premijer je rekaoda ministar odbrane siguro sebi ne bi poželeo da kleči. Znam da to nije poželeo ni devojci ili ženi kojoj je to izgovorio, a ritual genufleksije u sredstvima informisanja pogrešno shvaćen, čak i od najstarijeg dnevnog lista kod nas, u kome je njegov poznati vojni komentator napisao skandalozan komentar pod naslovom "Bata i Bil" iznoseći razlike i sličnosti između našeg bivšeg ministra odbrane i bivšeg američkog predsednika!?

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.