Izvor: Blic, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari moraju da drhte pred sudijama

Političari moraju da drhte pred sudijama

- Ne ponovilo se vreme u kome su se pojedine sudije i tužioci otimale za državne predmete kaljajući ne samo svoj, već i obraz svoga naroda zarad nezasluženog napredovanja, gomilanja društvenih stambenih kvadrata i punjenja džepova kreditima sa rokom otplate od 100 godina. Osiona ponašanja pojedinih sudija bacala su ljude u očaj - kaže advokat Miroslav Todorović povodom najnovijih dešavanja u srpskom pravosuđu, čovek koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvadeset i pet godina proveo na mestu sudije .

- Najavljena seča sudija skopčana je sa opasnošću upadanja u novi greh. Praiskonsko sveto sudijsko pravilo kaže:' Dužnost je sudije da tumači zakon, a ne da ga gradi'. Prevedeno na naše neprilike sudije koje su u primeni fašisoidnog Zakona o informisanju primenjivale isti aršin prema funkcionerima i političkim ličnostima obe strane, urednicima i nezavisnih i obojenih listova - imale bi pravo da zahtevaju da se premeste u 'dvorište nevinih'. Bivši sudija smatra da ministar pravde preteruje i kad je u pitanju budućnost smenjenih sudija:

- Ministar pravde u Vladi Srbije, nedavnim obelodanjivanjem dogovora sa predstavnicima advokatskih komora da se prognanim sudijama zabrani ulazak u advokaturu, okvalifikovao se kao vođa autokratskog stila sklon kršenju ustava i zakona. Članom 54. Saveznog ustava i članom 53. Ustava Srbije svim građanima ove naše države zajemčeno je pravo na rad i izbor zanimanja. U tom smislu niko nema pravo da zabrani razrešenim sudijama da pređu u advokate ako pravosnažnom presudom nisu oglašeni krivim za određena dela kao saizvršioci ili izvršioci.

Ovako grubo uskraćivanje Ustava navelo bi jednoga Žospena ili Šredera da se zahvale svojim ministrima pravde na dosadašnjoj saradnji. Tako nešto zatražile bi i sudije koje nisu na listi prognanih, da im ne preti opasnost da budu prebačeni na drugu stranu. Začuđuje da se Advokatske kamore i Društvo sudija Srbije, nisu već ogradili od ovakvog ministrovog ustavnog ispada.

Srpskom pravosuđu su potrebni moralni autoriteti pred kojima će drhtati noge jednom Koštunici ili Đinđiću, a ne prevrtači i labavi beskičmenjaci. G. Katić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.