Izvor: Politika, 05.Jun.2012, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polisa spasava od turističkih rizika

Za poslednje četiri godine, 28 turističkih agencija izgubilo je licencu, a vlasnici dve agencije su uhapšeni

Približavanje letnje sezone nagoveštava da će biti posla za turističke inspektore i kontrolore, ako se imaju u vidu iskustva iz prethodnih godina. Pamtimo kako su pojedine nesavesne turističke agencije ostavljale svoje klijente na milost i nemilost vlastima stranih država, pa je čak moralo da reaguje i Ministarstvo spoljnih poslova i da, avionima „Jata”, prebacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nazad u Srbiju nasamarene putnike. „Politika” istražuje kakve obaveze pred putnicima ima turistička agencija, u slučaju otkazivanja aranžmana, ili neispunjavanja ugovorenih uslova.

Rade Stanković, direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija, JUTA, napominje za naš list da su svi otkazni rokovi, bilo za agenciju, bilo za putnika, unapred definisani opštim uslovima putovanja, koji su sastavni deo ugovora o putovanju.

– U zavisnosti od roka otkaza, procenat koji zadržava agencija se povećava. Na primer, ako putnik otkaže putovanje 45 dana pre početka, agencija zadržava samo pet odsto od cene putovanja. Ako se otkaže na dan putovanja, ili pet dana pre putovanja, agencija zadržava sva uplaćena sredstva. U tom slučaju, ostaje mogućnost da putnik sam nađe zamenu – napominje Stanković.

Međutim, postoje i izuzeci. U slučaju vanrednih okolnosti, elementarnih nepogoda, vanredne situacije, teške bolesti putnika ili vojne vežbe, agencija zadržava samo troškove koje je stvarno platila, obično oko 10 do 15 odsto.

– Naša preporuka je da putnici naprave osiguranje od otkaza putovanja. Cena polise je minorna u odnosu na cenu aranžmana i kreće se oko dva odsto od cene aranžmana. Putnik može da se osigura čak i od otkaza putovanja u bilo kom slučaju, i tada je cena polise nešto skuplja – poručuje direktor JUTA.

U Turističkoj inspekciji pri Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja kažu da je ova oblast regulisana Zakonom o turizmu i Zakonom o zaštiti potrošača.

– Kada putnik kupi turistički aranžman, on je sa agencijom sklopio ugovor i ona je dužna da ispuni sve obaveze. Turistička agencija mora da vrati putniku uplaćena sredstva u slučaju kada otkaže putovanje, kao i da obezbedi izvršenje ugovora. A ako ga u celosti ne izvrši, da putniku vrati razliku u ceni. Osnovno je da putnici, u slučaju bilo kog odstupanja od ugovorenog programa, u toku samog putovanjaodmah naprave pismeni prigovor predstavniku agencije na licu mesta i pribave moguće dokaze za ugovorene, a neizvršene usluge. Svoja prava prvo mogu da ostvare i reklamacijom agenciji u roku od 30 dana od dana utvrđivanja nedostataka – poručuju iz ove inspekcije.

U slučaju opravdanog prigovora putnika, agencija je dužna da putniku vrati razliku između ugovorene cene i cene snižene srazmerno neizvršenju usluge, u roku ne dužem od 15 dana od dana podnošenja prigovora. Ako do dogovora između putnika i agencije ne dođe, turistički inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Zaprećena kaznaje od 100.000 do 450.000 dinara za pravno lice, odnosno 10.000 do 25.000 dinara za odgovorno lice, dodaju u turističkoj inspekciji.

– Građani su za poslednje nešto manje od četiri godine podneli ukupno 1.733 prijave na rad turističkih agencija, od čega je utvrđeno da je 838 prijava osnovano. U 471 slučaju agencije su oštećenim putnicima vratile iznos srazmeran neizvršenim uslugama u ukupnoj vrednosti od skoro 21 milion dinara. Zbog utvrđenih nepravilnosti, 28 turističkih agencija izgubilo je licencu, a vlasnici dve agencije su uhapšeni – navode turistički inspektori.

B. Bilbija

objavljeno: 06.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.