Policija skoro da nije imala posla

Izvor: Glas javnosti, 12.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija skoro da nije imala posla

BEOGRAD - Iako se juče očekivao žestok sukob velikog broja policije i pripadnika ultra desničarskih organizacija na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, do okršaja nije došlo, a bačena je samo jedna baklja, i to na par stotina učesnika antifašističke kampanje. Naime, pripadnici organizacije“Srpski marš„ se nisu pojavili i pored najave da će uprkos zabranama vlasti održati skup u centru Beograda. Desetak minuta ranije počela je i uobičajena šetnja u organizaciji pokreta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 1389 koji danima protestuju zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Kardžića.

Antifašistički skup počeo je u 16.30, a ceo Plato je okružila policija koja je sprečila dolazak neofašističkih grupacija čiji je skup pod nazivom „Srpski marš 2008“ bio zabranjen. Policija je, dan ranije iz bezbednosnih razloga, pozvala antifašiste da se okupe na drugom mestu i najavila da će nekoliko hiljada uniformisanih pripadnika MUP-a biti angažovano kako bi sprečili remećenja javnog reda i mira.

- Ne može deset ćelavih budala da maršira Beogradom i pritom ubije nekoliko romskih dečaka. Fašizam neće proći! - poručili su okupljeni.

SIGURNOST

Za jučerašnje okupljanje u Beogradu bilo angažovano više od 2.500 policajaca.

- S obzirom na to da su i pripadnici policije građani Srbije, njihovo prisustvo na ulicama u većem broju, kada postoji mogućnost da dođe do narušavanja javnog reda i mira, treba da pojača osećaj sigurnosti kod svih građana - navedeno je u saopštenju MUP-a.

PRIVEDENE 34 OSOBE

Pre, tokom i nakon javnih skupova koji su održani u Beogradu nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Policija nije intervenisala već je kroz preventivni rad sprečila mogućnost pojave sukoba, kaže se u saopštenju MUP-a, posle mitinga.

- Pripadnici policije su doveli u službene prostorije 34 lica, od kojih su 10 strani državljani. Nakon utvrđivanja njihove eventualne prekršajne ili krivične odgovornosti, prema njima će se primeniti sve zakonske mere. U tom smislu, Ministarstvo unutrašnjih poslova i ovom prilikom je ostvarilo izuzetnu saradnju sa Tužilaštvom - kaže se u šturom saopštenju MUP-a.

DOBRO ČUVALI NOVINARE

Posebna policijska jedinica sa oznakom „press“ obezbeđivala je novinare tokom protesta. Policijski narednik Stevica Lazarević, koji rukovodi radom ove jedinice, rekao je agenciji Beta da će svi izveštači koji se jave pre odlaska na proteste na Platou dobiti pratnju.

Među učesnicima antifašističkog skupa bili su profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković, predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće, poslanici Nenad Čanak, Srđan Milivojević, Željko Ivanji i Nenad Konstatinović, predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta i druge javne ličnosti.

- Srbija nikada nije bila niti će ikada biti fašistička - rekao je predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak i dodao da su ti neonacisti poklonici ideologije koja je građane vešala na Terazijama i bacala pod led Dunava.

Prema njegovim rečima, Savez jevrejskih opština tražiće da se donese zakon koji će zabraniti neonacističke manifestacije i isticanje neonacističkih simbola.

Okupljeni iz pokreta Antifašističke kampanja ispred Filozofskog fakulteta poručili su da su tu kako bi se borili za slobodu od represije, za ravnopravnost i solidarnost. Obraćajući se masi predstavnici kampanje su kritikovali ministra policije Ivicu Dačića zbog toga što mu je, kako su rekli, trebalo 24 sata da shvati da fašisti i antifašisti nisu isto, ali i njegove koalicione partnere kojima je važnije „šepurenje po svetu“ nego narod Srbije u siromaštvu.

Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da je protiv fašizma marširao i 27. marta 1941. kao desetogodišnjak.

- Oni koji se hvale da su patriote najveći su neprijatelji naroda - poručio je Ćirilov.

Aktivisti Kampanje su nosili transprente „U odbranu svog grada protiv fašističkog smrada“ i „Smrt fašizmu“, „Ako stanemo gubimo sve“, „Fašizam je kopile kapitalizma, jedan za drugim na smetlište istorije“, „Borba za slobodu, protiv rasizma, seksizma kapitalizma i vlasti“,“Ko neće da se bori protiv kapitalizma“, „Nato = Kukasti krst = EU“, kao i zastave Beograda i EU.

Paradoksalno je bilo preplitanje zastava Evropske unije i crveno - crnih zastava anarhista, koji fašizam poistovećuju sa kapitalističkim društvenim uređenjem i Evropskom unijom.

Paradoksalno je mnogo toga sto se desilo u Beogradu tog dana. Nismo videli nijedan protest protiv drzavnog nacizma susedne drzave Hrvatske koja je prognala 250 hiljada srba sa svoje teritorije. Ni jedan protest protiv nacizma i terorizma na KiM, a verovatno zbor toga sto vodje protesta ANTIFA uglavnom pripadnici dijaspore susednih repubilka i oni koji su okupirali Srbiju instalisanjem komunistickog terora posle drugog svetskog rata. Borba protiv nacizma u Srbiji je vestacki stvorena jer su i Antifa i nacionalni stroj placenici istog gazde. Razni nacionalni strojevi i obrazi stvoreni od ljudi o kojima se malo zna, sa velikim publicitetom su ocigledno stvoreni od antifinih gospodara. Sto je neko rekao od komunista je gori samo antikomunista. Divan povod da se sve prave nacionalne organizacije stave pod isti kisobran sa storfront-om i nacionalnim strojem (srpski izraz - stroj pih) . Da sam pripadnik srpske nacionalne opcije prvo bih se zabavio nacionalnim strojem i obrazom i njihoviom zloupotrebom pravoslavlja, nedica, vladike Nikolaja itd. Podmetnuti su kao kukavicije jaje srpskom drustvu , isto kao i ovi nazovi antifasisti na skupu pedera, anarhista, ultralevicara, ostataka hrvatske i ostalih dijaspora nasih nikad denacifikovanih "bratskih" republika. Njima nista nesmeta fasizam i nacizam na koncertima Tompsona, na ulicama Pristine ili "smrt za srbe" na zidinama manastira u Prizrenu . Koja perverzija!!!

Kako je mogucno na jednom mjestu naci sledbenike Rate Trivunca - anarho sindikalnog gerilca i komunisticke prvoborce, i to sve sa plakatima protiv kapitalizma, seksizma, drzave i vlade, cveno ctnim zastavama itd. Pa oni otvoreno pod plastom antifasizma propagiraju ideje komunizma i pozivaju na obaranje demokratskog poretka i vlade !!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.