Policija rasvetljava smrt male Natalije

Izvor: Politika, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija rasvetljava smrt male Natalije

Dr Lidija Manić i dr Zagorka Radović-Krstić neće se oglašavati do zaključenja izveštaja Ministarstva zdravlja

Povodom smrti šesnaestomesečne devojčice Natalije Tešić, iz Novog Beograda, trojica policijskih inspektora uzeli su izjave od njene majke, oca i bake koji su devojčicu obolelu od meningitisa vodili kod lekara u ogranak Doma zdravlja „Novi Beograd” u Bloku 44 gde joj, kako se sumnja, nije pružena adekvatna lekarska pomoć. Ovo je juče u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za „Politiku” potvrdio David Kecman, ujak preminulog deteta.

Slučaj koji je nažalost imao smrtni ishod, i koji je izazvao veliko uznemirenje javnosti pomno prati i tužilaštvo, rekao je za „Politiku” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

– Ministarstvo zdravlja najavilo je kontrolu postupanja i rada lekara, kao i da će ukoliko utvrdi nepravilnosti u radu dostaviti izveštaj tužilaštvu. Mi pratimo slučaj i ako nam izveštaj bude dostavljen, tužilaštvo će reagovati u skladu sa zakonom – kaže Zorić.

On ističe da je procedura Ministarstva zdravlja jasna i podrazumeva da ono vrši unutrašnju kontrolu, posle čega, ako ministarstvo dostavi svoj izveštaj, odnosno utvrdi neke nepravilnosti, tužilaštvo dalje postupa. Izveštaj inspekcije i stručne komisije Ministarstva zdravlja u vezi sa slučajem Natalije Tešić, koja je preminula prošle subote u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj od bakterijskog meningitisa, još nije predočen javnosti, mada postoje najave da bi on uskoro trebalo da bude gotov. Kako je izjavio Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada sprovodi se u Domu zdravlja „Novi Beograd”, gde se devojčica lečila, i odakle je hitno upućena u Tiršovu, ali i u klinici u Tiršovoj.

Dr Ljubomir Petrović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja „Novi Beograd”, rekao je u izjavi za naš list da, osim inspekcije Ministarstva zdravlja i spoljašnjeg nadzora, okolnosti slučaja ispituje i komisija za unutrašnji stručni nadzor novobeogradskog doma zdravlja, kao i da se radi na tome da javnosti bude što pre predočen izveštaj stručnih komisija.

– U zavisnosti od tog izveštaja postupaćemo dalje u skladu sa zakonom i ako bude potrebno preduzimati dalje korake. Porodica, naravno, ima pravo da se žali nadležnim organima, ako ima neke zamerke na izveštaj ili traži nezavisnu ekspertizu, ali pre bilo kakvih nagađanja i osuđivanja, treba prvo da se čuje mišljenje struke – rekao je dr Petrović.

Kada smo pokušali da dobijemo izjave doktorki kod kojih su roditelji vodili šesnaestomesečnu devojčicu dr Zagorke Radović-Krstić i dr Lidije Manić, u Domu zdravlja „Novi Beograd” nam je objašnjeno da čekaju zvanični izveštaj Ministarstva zdravlja i da se do tada neće oglašavati. Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, izjavio je da očekuje da direktorka Doma zdravlja „Novi Beograd” podnese ostavku iz moralnih razloga, kao i da će pokrenuti mehanizme da se sankcionišu svi koji su odgovorni, ističući da je „očigledno da je postojala greška lekara”.

J. Beoković

---------------------------------------------------------

Milosavljević: Utvrđivanje odgovornosti posle nalaza inspekcije

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je juče da će, posle sudsko-medicinske obdukcije i vanrednog inspekcijskog nadzora, biti poznat uzrok smrti šesnaestomesečne Natalije Tešić, koja je preminula proteklog vikenda u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. Tek tada će nadležni moći da ocene da li je bilo propusta u radu lekara.

– Posle dobijenih rezultata inspekcijskog nadzora koje se sprovodi u Domu zdravlja na Novom Beogradu i u klinici u Tiršovoj, preduzećemo sve potrebne korake za utvrđivanje odgovornosti i znaćemo da li je reč o lekarskoj grešci. Javno ćemo saopštiti rezultate koje dobijemo – istakao je ministar Milosavljević koji je izrazio najdublje saučešće porodici preminule bebe.

Vidno uznemiren, ministar je naglasio da je uzrok smrti težak tok bakterijskog meningitisa, kao i da je smrt deteta tragedija za porodicu, ali kada se to desi u okviru zdravstvenog sistema to zahteva krajnji oprez i postupanje po propisima. Zdravstveni sistem, kako je rekao, pokušava da radi svoj posao na najbolji mogući način.

Milosavljević je zamerio pojedinim medijima jer su „unapred i bez rezultata inspekcijskog nadzora osudili lekare i naveli da je dete nastradalo upravo zbog lekarskog nemara”.

– Mnogi novinari su morali da se informišu o meningitisu pre nego što su počeli da pišu tekst. Onda bi znali da je to bolest koja ponekad krene bezazleno i završi se tragično. Može se desiti da se u toku jednog dana, od jutra do večeri, sve iskomplikuje i završi sa katastrofalnim ishodom – objasnio je ministar koji je, u jednom trenutku, gestikulirajući, porušio mikrofone postavljene ispred njega.

Prema njegovim rečima pojedini mediji dižu paniku i izveštavaju da u Srbiji umiru porodilje i bebe, a kako je rekao, nikoga ne zanima činjenica da je maternalna smrtnost, u poslednjih nekoliko godina, smanjena dva i po puta, dok je smrtnost dece uzrasta do pet godina dvostruko manja.

J. Z. P.

----------------------------------------------

Hronologija tragedije

11. maj – Roditelji dovode Nataliju u DZ „Novi Beograd”, ogranak u Bloku 44. Dr Zagorka Radović-Krstić smatra da je reč o „infekciji respiratornih organa”.

13. maj – Nataliji je sve gore, roditelji je ponovo dovode u Dom zdravlja. Dr Lidija Manić ih vraća kući.

14. maj – Devojčici je izrazito loše, roditelji ponovo dolaze u Dom zdravlja. Dr Tatjana Ilić dete hitno šalje u Tiršovu. Po dolasku u ovu ustanovu Natalijino srce prestaje da kuca dok je majka drži u naručju. Lekari su uspešno obavili reanimaciju, ali je dete u komi.

14–30. maj – Život devojčice se održava na aparatima. Natalija je preminula u subotu 30. maja oko 20 časova.

[objavljeno: 02/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.