Policija proverava poslovanje SNP-a

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija proverava poslovanje SNP-a

Više od 420 kvadrata u zgradi najstarijeg srpskog pozorišta u strogom centru Novog Sada izdato za svega 500 evra mesečno, a 205 kvadrata bez ikakve nadoknade. – Skupa parnica zbog struje

Novi Sad – Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu zatražilo je od Policijske uprave u ovom gradu da prikupi neophodna obaveštenja po krivičnoj prijavi koju su zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu podneli zbog sumnji u zloupotrebe prilikom izdavanja poslovnog prostora. Ovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << našem listu potvrdio osnovni javni tužilac Zoran Jakovljević, koji je naveo da je tužilaštvo zahtev policiji podnelo 25. septembra, a da je nakon dostavljanja izveštaja PU (od 19. novembra) zatražilo i dodatne provere.

Predmet provere nadležnih službi je ugovor 01-527/2-2012, koji je upravnik naše najstarije teatarske kuće Aleksandar Milosavljević sklopio neposrednom pogodbom sa SR za ugostiteljstvo, trgovinu i poslovne aktivnosti „Zeleno zvono“ Branislava Grubačkog iz Zrenjanina. Podnosioci prijave tvrde da je to učinjeno mimo zakonom predviđenog postupka, kao i da je pravna služba upozorila upravnika da se javna svojina neposrednom pogodbom ne može izdavati ispod tržišne cene.

Prostor od 220 i 205,2 kvadrata u zgradi SNP-a, poznat kao „Trema“, koji je renoviran o trošku AP Vojvodine, izdat je 15. marta Grubačkom za svega 500 evra mesečno (u dinarskoj protivvrednosti), na rok od pet godina, iako bi po cenovniku Javnog preduzeća „Poslovni prostor“ u ovom delu grada zakupnina morala biti bar deset puta veća. Grubački je bio obavezan da sa plaćanjem kirije počne najkasnije 60 dana od potpisivanja ugovora, ali on to još nije učinio.

Policija u Novom Sadu dobila je od Osnovnog javnog tužilaštva i zadatak da proveri na koji način je prostor kafe-kluba u prizemlju SNP-a, površine od 205 kvadratnih metara, izdat po ugovoru 01-528/2-2012 od 10. aprila bez plaćanja zakupnine firmi „Art teatar Sterija“ iz istog grada, koju zastupa Miodrag Malešević. Deo zaposlenih u SNP-u tvrdi da iza Maleševićevog imena stoji suprug jedne od njihovih koleginica.

„Art teatar Sterija“ je ovaj prostor uzeo takođe na pet godina, uz pravo na produženje, a zaposleni u SNP-u dobili su „benefit“ da sve artikle kupuju 30 odsto niže od zvaničnog cenovnika zakupca. Isto važi i za cene pića i hrane za okrugle stolove, promocije, pres-konferencije i koktele koje organizuje SNP.

Najstarije srpsko pozorište, takođe neočekivano, našlo se u velikom problemu i zbog poslovnog prostora koji je izdat „Klubu Sterija“. Za razliku od prethodna dva slučaja, ovim se nije bavila policija, već Privredni sud u Novom Sadu, koji je ovih dana doneo i takozvanu privremenu meru. Njome je naloženo da se „Klubu Sterija“ odmah vrate osigurači koji su iz razvodne kutije skinuti po nalogu upravnika Milosavljevića.

Naime, zbog neplaćanja kirije tokom dužeg perioda, Milosavljević je 12. oktobra uskratio snabdevanje električnom energijom zakupcu, koji je uzvratio sudskim tužbama. Usvajanjem privremene mere 27. novembra, Privredni sud je zauzeo stanovište da upravnik nije imao pravo na ovako radikalan potez, a dalje parnice pokazaće ko će koga i koliko morati da obešteti. Samo za prvih pet dana tokom kojih nije radio, „Klub Sterija“ od SNP-a zahteva obeštećenje od čak 450.000 dinara.

 Od upravnika SNP-a Aleksandra Milosavljevića tražili smo odgovor povodom očiglednih problema u vezi sa izdavanjem poslovnog prostora, o čemu javnost ima pravo da bude pravovremeno upoznata. Dogovoreno je da mu pitanja pošaljemo u pisanoj formi elektronskom poštom, što smo i učinili još 15. novembra na adrese službe za odnose sa javnošću, uprave SNP-a i ličnu. Pitanja smo ponovili i pet dana kasnije, ali odgovori još nisu stigli.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 05.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.