Policija mi kaže da se strpim

Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija mi kaže da se strpim"

Boris Tadić i Anastasijević dan nakon eksplozije (Beta)

Beograd -- Tri meseca nakon napada na novinara Dejana Anastasijevića i njegovu porodicu, napadači i dalje na slobodi.

Pre tačno tri meseca, samo pukom srećom spisak nerešenih ubistava novinara u Srbiji nije uvećen imenom Dejana Anastasijevića. Ovoga puta na prozor stana porodice Anastasijević u kome je pored Dejana bila i njegova supruga postavljene su dve bombe M-52, takozvane kašikare, od koji jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije eksplodirala.

Direktor beogradske policije Milorad Veljović izjavio je tada da policija može okarakterisati taj napad kao pokušaj ubistva, sa obeležjima terorističkog akta. Njegove kolege iz kriminilastičke uprave saopštile su da imaju informacije koje usmeravaju u određenom pravcu.

Policija je u međuvremenu ispitala stotinak osoba i privela osam pripadnika nekadašnjih Škorpiona o kojima je Anastasijević govorio na radiju B92. Ipak, za sada nije podignuta nijedna krivična prijava, a Dejan Anastasijević kaže da ga od tada niko iz poliocije nije zvanično kontaktirao.

"Privatno mi je rečeno kako oni intezivno rade i da se još malo strpim. Ali, zadnji put kada mi je to rečeno, to je bilo pre jedno mesec i po dana. U međuvremenu "ni pisma ni razglednice", i koliko vidim - za sada nikakvih opipljivih rezultata, što znači dea su ljudi koji su pokušali da ubiju mene i moju suprugu još uvek na slobodi", kaže Anastasijević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da šanse da ovaj put napadač bude uhvaćen svakodnevno opadaju.

"Poznato je u nauci koja se zove kriminalistika da šanse za otkrivanje učinioca bilo kog krivičnog dela drastično padaju posle 48 časova. Posla 72 sata one se kreću na svega oko 20 posto, a posle ovoliko broja dana one su zaista minimalne. Jedino možemo pretpostaviti da policija ima nekakve informacije, ima neke činjenice i da to proverava", kaže Radovanović.

Radovanović kaže da bi u slučaju da i ovaj napad ostene nerasvetljen to bila nezgodna poruka za državu, jer bi značilo ili da policija ne zna da radi svoj posao, što je za njega manje verovatno ili da postoji neki politički interes da ubice novinara u Srbiji ostanu neotkrivene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.