Poleteo Diamondov DART-450: Privatna inicijativa sa globalnim potencijalom

Izvor: TangoSix.rs, 25.Maj.2016, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poleteo Diamondov DART-450: Privatna inicijativa sa globalnim potencijalom

Austrijski turboelisni trenažno-izviđački avion DART-450 (Diamond Aircraft Reconnaissance Trainer) poleteo je 17. maja sa aerodroma u Wiener Neustadtu. Prvi let trajao je sat vremena, avion je na različitim visinama leteo brzinama od 110 do 370 km/h.
DART-450 je dvosed, niskokrilac, prvi avion u ovoj kategoriji koji je potpuno izrađen od karbon-fibera i može služiti za obuku i trenažu civilnih ali i vojnih pilota.
Opremljen je ukrajinskim turboelisnim motorom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Ivčenko Progres/Motor Sič AI-450S snage 500 KS sa dvokanalnim sistemom FADEC koji pogoni petokraku elisu nemačke firme MT-Propeller. Avioniku je obezbedio GARMIN, upravljačke palice su smeštene sa strane a DART-450 poseduje i pneumatska izbaciva sedišta.
Predstavljanje projekta DART-450, 18. decembra 2015. Sa donje strane zadnjeg dela trupa montiran je elektrooptički sistem koji može služiti između ostalog i za izviđanje.Avion je osmišljen kao akrobatski sa eksploatacionim opterećenjima +7/-5G, očekuje se da će postići maksimalnu brzinu od oko 460 km/h i da će moći da ostane u vazduhu više od 8 sati.
Interesantno da je realizacija projekta tekla veoma brzo, od prvih crteža aviona do njegovog prvog leta prošlo je samo godinu dana. Rezultati sa prvog leta su za sada pozitivni i ohrabrujući, očekuje se da će avion u kratkom roku biti ispitan i sertifikovan kao i da će ubrzo uslediti serijska proizvodnja.
Očekuje se da će u poređenju sa većim i sposobnijim trenažnim avionima biti znatno jeftiniji ali i konkurentan jer će cena biti veoma povoljna, negde oko 3 miliona dolara sa cenom časa leta koja se planira na oko 500 dolara.
Video snimak prvog leta:

The post Poleteo Diamondov DART-450: Privatna inicijativa sa globalnim potencijalom appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.