Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemike o kaznama

Beograd -- Dva dana nakon izricanja presude optuženima za ubistvo na Ibarskoj magistrali, u javnosti se ne stišavaju polemike o izrečenim kaznama.

Neki predstavnici vlasti ne žele da sudstvo bude nezavisno, izjavila je predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero, povodom polemike u vezi s presudom za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali. Sudije, inače, ocenjuju da oni koji komentarišu tu presudu krše Zakon o krivičnom postupku.

Društvo sudija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštilo je da svi imaju pravo da kritikuju rad i odluke sudova, ali uz poštovanje dostojanstva suda i sudija, na način koji ne ugrožava njihovu nezavisnost. Društvo sudija je takođe, izrazilo i "oštar protest zbog svih komenatra koji se mogu shvatiti kao pritisak na sud, a naročito onih koji dolaze od lica koji su nosioci druge dve grane vlasti".

Podsetimo, odkuku suda je kritikovala i Danica Drašković, čiji je brat, Veselin Bošković, ubijen u atentatu na Ibarskoj magistrali 1999, zbog, kako je navela, sramotno niskih kazni i navela da bi sada porodice oštećenih mogle da ubiju sudiju i državne funkcinere i dobiju niske kazne ili oslobađajuće presude. Presudu je komentarisao i njen suprug, lider SPO-a i ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković, koji je u atentatu na Ibarskoj magistrali, kada su ubijena četvorica funkcionera SPO-a, lakše povređen.

Predstvaljena Strategija reforme pravosuđa

Dan pošto su sudije krivičnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu uputile saopštenje u kome traže zaštitu od, kako se navodi, pritisaka i poziva na linč nakon objavljivanja presude u predmetu "Ibarska magistrala", Ministarstvo pravde je u istoj sudnici Palate pravde u kojoj su kazne izrečene, predstavilo prvu radnu verziju Strategije reforme pravosuđa.

Ključna reč u najavljenoj reformi je nezavisnost koju, prema rečima sudija, svojim izjavama i komentarima ugrožavaju predstavnici vlasti. Predsednica Vrhovnog suda Srbije, Vida Petrović Škero, kaže da se mora uspostaviti sistem u kome se neće dešavati da predstavnici vlasti sebi dozvoljavaju da izraze stavove o sudskim odlukama koje su tek izrečene: "Odluka i njen kvalitet se ocenjuje u višem stepenu. Ako se određeni predstavnici vlasti oglase na taj način što pozivaju na linč, što pozivaju na takav način, kršenjem nezavisnosti sudske vlasti, to znači da je oni ne žele."

Predsednik Okružnog suda u Beogradu, Siniša Važić, nije želeo da komentariše saopštenje svojih kolega, kao ni dužinu zatvorskih kazni koje su izrečene osuđenima za zločin na Ibarskoj magistrali. Prema njegovim rečima, sve će biti jasnije kada sudija dostavi pisano obrazloženje izrečenih kazni.

On međutim i upozorava da javno komentarisanje suđenja i presuda predstavlja kršenje zakona: "Državni organi, javne ličnosti i mediji su dužni da ne krše prava okrivljenih, oštećenih, krše Zakon o krivičnom postupku u odnosu na postupke koji su u toku. Prema tome, svako ko daje izjavu, pogotovo javna ličnost ili predstavnih državnih organa, a koja se tiča postupka koji je živ, u toku, a ovaj to jeste, bi zapravo kršio ZKP."

Inače, prva radna verzija Nacionalne strategije reforme pravosuđa predviđa da do 2013. ovdašnji pravosudni sistem bude u potpunosti usklađen sa evropskim standardima. Cilj reforme je uspostavljanje odgovornog, efikasnog, transparentnog i nezavisnog pravosudnog sistema.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.