Izvor: B92, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika o izjavi Milosavljevića

Beograd -- Izjava Tomice Milosavljevića o zapošljavanju marginalizovanih grupa u zdravstvu izazvala je polemike u javnosti.

Naime, minisatr zdravlja Tomica Milosavljević je izjavio da će u slučaju da dva kandidata za posao u zdravstvu imaju isti broj bodova, prednost imati osoba sa invaliditetom i osoba romske nacionalnosti. Sindikat lekara i farmaceuta Srbije smatra da izjava predstavlja ljudsku diskriminaciju, a Milosavljević je obajašnjava kao šansu marginalizovanim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupama.

Sporna izjava Tomice Milosavljevićeva objavljena je 28. avgusta u Blicu. Ministar zdravlja rekao je da je ministarstvo odobrilo zapošljavanje ukupno 1000 doktora medicine i medicinskih sestara na nova radna mesta u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Na konkursu će se vrednovati prosečna ocena na fakultetu, odnosno višoj školi, dužina studiranja, a uzeće se u obzir i dužina čekanja na zaposlenje, kao i radno iskustvo u struci. Međutim, ukoliko se desi da dva kandidata imaju isti broj bodova, prednost će imati osobe sa invaliditetom i osobe romske nacionalnosti.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije smatra da ova izjava predstavlja ljudsku diskrimimaciju i da njome krši ustavmo ljudsko pravo čoveka na rad.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ne veruje da iza toga stoji čitav sindikat lekara i farmaceuta. "Verovatno stoji procena da je jako zgodno sada reći da je to zaboga diskriminacija, jeste ali pozitivna i ima svoje obrazloženje", rekao je on.

"Ja lično mislim da je to pozitivna diskriminacija koja kaže - ako neko ima isti broj poena onda se daje prednost nekom iz jedne od krajnje marginalizovanih grupa koje inače ne bi imale šansu", kazao je Milosavljević.

Međutim, Cvetko Jelinek iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) tvrdi da je saopštenje koje je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije dao za javnost zvanični stav izvršnog odbora donet na sednoci Izvršnog odbora od 5. septembra 2007.godine.

"SLFS smatra da izjava ministra Milosavljevića nije primerena i da ima drugih načina da se socijalna nepravda ako postoji ispravi. Ovakav način sa ovakvim istupanjem u javnost po našem mišljenju nije u redu. Takva izjava znači favorizovanje nekoga što je po našem mišljenju neprimereno", rekao je Jelinek.

Ipak, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava objašnjava da takvi kriterijumi pri zapošljavanju u evropskim zemljama postoje već godinama.

"Ovakve akcije ministarstva ni u kom slučaju ne predstavljaju bilo kakvu diskriminaciju već se radi o afirmativnoj akciji tj. o poželjnom ponašanju koje bi trebalo da slede i druga ministarstva", kazao je Antonijević.

On kaže da davanje prednosti marginalizovanim grupama prilikom zapošljavanja predtavlja "evropski put". "Sa druge strane, to je i propisano našim Ustavom u članu 21 koji direktno govori da se ovakve akcije neće smatrati diskriminacijom već da su one i poželjne", rekao je Antonijević.

On kaže i da stav Sindikata lekara i farmaceuta začuđuje. "On (stav sindikata) u nekoj meri predtavlja jedan veoma rasistički stav koji oni očigledno ne prepoznaju vide kao takav", objašnjava Antonijević.

Inače, u Srbiji ima blizu dve hiljade nezaposlenih lekara, a na evidenciji nezaposlenih je i tri i po hiljade medicinskih sestara.

Milosavljević kao jedno od rešenja smanjenja nezaposlenosti, vidi u smanjenom broju upisa studenata na medicinskim fakultetima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.