Polaganjem venaca i vojnom vežbom obeležava se Dan pobede

Izvor: BKTV News, 09.Maj.2017, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polaganjem venaca i vojnom vežbom obeležava se Dan pobede

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - 9. maj, danas će biti obeležen brojnim manifestacijama u Srbiji.

U Nikincima se održava vojna vežba "Čelik 2017", kojoj će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i diplomatski kor.

Na vežbi će biti prikazani najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema i prvi put široj javnosti biti predstavljeni raketni sistem "Alas", najnovija srpska puška, višenamenska >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", raketni sistemi "Morava" i "Oganj" i samohodna haubica "Nora". Građani će događaj moći da prate u direktnom prenosu na RTS-u.

Predsednik Nikolić položiće u 8.30 sati, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Državnu ceremoniju povodom Dana pobede predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, koji će uz vojne i državne počasti položiti venac i odati poštu na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu u 14 sati.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, udruženja i građani.

U Narodnom pozorištu u Beogradu u 19 sati, biće održana Svečana akademija na kojoj će govoriti ministar Vulin.

Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Narodne skupštine, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora, predstavnici udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz perioda Drugog svetskog rata na tlu Albanije, Austrije, BiH, Velike Britanije, Grčke, Egipta, Izraela, Italije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore, Češke, Španije.

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede.

Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u razu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca. Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer tog je dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.

Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Prvi koraci na tom putu bili su formiranje posebnih, naddržavnih tela u oblasti proizvodnje i distribucije čelika i uglja, a Šuman je prvenstveno imao u vidu odnose Francuske i Nemačke.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradicu Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.

Ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik potpisale su Francuska, Savezna Republika Nemacka, Italija, Danska i zemlje Beneluksa - Belgija, Holandija i Luksemburg, a Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana, 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.

Inače, ugovor o EU, poznat i kao Ugovor iz Mastrihta od 7. februara 1992, stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine i utvrdio je tri stuba EU: nadnacionalni, zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i saradnju u oblasti pravosuđa i u unutrašnjim poslovima.

Evropsku uniju danas čini 28 država, u kojima živi oko pola milijarde ljudi.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.