Pola veka školovanja menadžera u kulturi

Izvor: Politika, 21.Mar.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka školovanja menadžera u kulturi

Katedra na današnjem Fakultetu dramskih umetnosti osnovana među prvima u svetu

U periodu kada je u svetu bilo malo fakulteta koji su školovali umetničke kadrove, u Knez Mihailovoj ulici 46, u Beogradu, na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju osnovana je katedra za organizaciju scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti. Bila je to prva neumetnička naučna katedra na akademiji i jedna od prvih u Evropi.

Konkurs za prijem studenata objavljen je u junu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 1961. godine. Konkurisala su 52 kandidata, primljeno je 16 redovnih i 18 vanrednih studenata, a redovna nastava je počela školske 1961/62 godine. Prva generacija studenata organizacije završila je školovanje 1965. godine, a 11 akademaca je već u junu diplomiralo.

Ovih dana, proslavljen je 50 rođendan katedre, a nekadašnji i sadašnji studenti i profesori Fakulteta dramskih umetnosti objavili su zbornik posvećen ovom retkom jubileju u visokom školstvu.

– Pedeset godina nastave organizacije kulturnih delatnosti, menadžmenta i produkcije u domenu kulture, umetnosti i medija veliki je jubilej u svetskim razmerama. Samo je u SAD na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu uspostavljena nastava filmske i pozorišne produkcije nekoliko godina ranije. A profesori Akademije za pozorište, film, radio i televiziju koji su došli na ovu ideju za ta američka iskustva nisu ni znali – kaže profesor dr Milena Dragićević-Šešić, nekadašnji student, a sada najstariji profesor ove katedre i nekadašnji rektor Univerziteta umetnosti.

Studiranje je, priča, podrazumevalo rad na studentskim umetničkim projektima, u profesionalnim ustanovama kulture, stvaranje dokumentarnih i istraživačkih radio-emisija, kao i studentski aktivizam, bilo da su pokretali časopise, festivale (FIST, FSF) ili organizovali studentske proteste. Sve je to činilo da studiranje na ovoj grupi bude izuzetno atraktivno i sasvim različito od tada preovlađujućeg ekskatedra načina predavanja.

– Posebno je značajno da su u sve fakultetske projekte i inicijative studenti bili uključeni od prve godine, bilo da je u pitanju organizacija otvaranja Sportskog centra „25. maj”, istraživanje kulturnih potreba stanovništva, rad na Bitefu, FEST-u, stažiranje u ustanovama kulture, rad za Radio-televiziju Beograd ili za list „Student” – seća se profesorka Dragićević-Šešić.

Za Zbornik su svoje priče ispričali bivši studenti – danas vrhunski profesionalci rasejani po svetu, tako da su na jednom mestu skupljeni tekstovi na različitim jezicima, na različitim pismima, tekstovi koji su prave naučne studije ili mali emotivni prilozi za građu katedre.

– Ostale su neispričane mnoge priče vezane za međunarodne odnose katedre, kao na primer da je prva u Evropi uticala na osnivanje drugih, sličnih – u Moskvi, Skoplju, na Cetinju, Tuzli ili da su naši profesori učestvovali u kreiranju master programa u Lionu, Utrehtu i Istanbulu. Njih ćemo ispričati za proslavu 75 godina – kaže na kraju dr Milena Dragićević-Šešić.

S. Gucijan

objavljeno:

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.