Pola veka mladih istraživača u Srbiji

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola veka mladih istraživača u Srbiji

Valjevo obeležava veliki jubilej – 50 godina od osnivanja Pokreta i Kluba mladih istraživača, iz kojeg je nastao današnji istraživački centar Petnica.
Na današnji dan pre pola veka mladi zaljubljenici u prirodu željni novih otkrića osnovali su prvi klub mladih istraživača. Svečanoj akademiji, prisustvovale su sve generacije koje su doprinele da Valjevo bude prepoznatljivo u svetu nauke i obrazovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Mi smo počeli pripreme za 'Durmitorsku akciju' ali smo onda tragali za najvećim jugoslovenskim istraživačem Tiborom Sekeljom koji je još pre Drugog svetskog rata istraživao ljudožderska plemena u Amazoniji. I kad smo ga našli ispričali smo šta nam je naum. On nas je podržao al nam je dao savet – da se ne rasturamo posle 'Durmitorske akcije' nego da osnujemo klub", navodi Dušan Mihailović, osnivač i prvi predsednik Kluba mladih istraživača.
Pokret mladih istraživača brzo se širio Srbijom. A u Valjevu i korak više. Nastala je Istraživačka stanica Petnica i odmah postala prepoznatljiva po radu sa naučnim talentima.
"Mladi istraživači su bili centar širenja amaterske nauke i na taj način su stvarali jednu klimu boljeg razumevanja šta je nauka i istraživački rad, boljim prihvatanjem podrške takvim aktivnostima. I verovatno bi profesionalni naučno istraživački rad u Srbiji bio siromašniji da nije bilo mladih istraživača", ističe Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.
Otkrivanje pećina, preživljavanje u prirodi, proučavanje slepih miševa i poskoka, a onda ekologija, astronomija, s vremenom i terenska istraživanja, prema interesovanju novih generacija.
"Shodno vremenu, nakon 50 godina, mi se trudimo da stalno mladima nudimo nešto novo. Tako smo na primer skoro osnovali grupu za informacione tehnologije jer je to nova grana nauke koja je mladima interesantna", navodi Bogdan Radić, predsednik Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda".
Mladi istraživači su primer kako dobra ideja može da preživi transformacije društva, okupljajući mlade koje privlači nauka i priroda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.