Pola milijarde pušača rizikuje život

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola milijarde pušača rizikuje život

Stručnjaci ukazuju da više od pola milijarde pušača na planeti rizikuje da umre od neke bolesti koja je direktno izazvana konzumiranjem duvana, a stotine hiljada ljudi u njihovoj okolini takođe ulaze u zonu rizika kao da su i sami pušači.



Lekari ukazuju da brojne bolesti prate one koji konzumiraju duvan - kardiovaskularne, plućne..., zbog čega građani Srbije moraju da pokažu da je moguće biti nepušač a potreban je i apel dece na roditelje da ostave duvan. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tim povodom je ministar zdravlja Srbije prof. dr Tomica Milosavljević nedavno najavio još veće pooštravanje legislative u ovoj oblasti -ograničavanje pušenja u zatvorenim prostorijama i na radnim mestima, povećanje cena cigareta povećanjem poreza, promociju zdravlja i zdravstveno vaspitanje korisnika duvanskih proizvoda i širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja.

U skladu s tim, Ministarstvo zdravlja biće inicijator promene Zakona o zabrani pušenja kojim će biti predviđeno uvođenje strogih mera u skladu sa najstrožijim evropskim propisima.

Rezultati globalnog istraživanja upotrebe duvana kod mladih u Srbiji pokazuju i da je izuzetno visok procenat učenika (trenutnih pušača i nepušača) izložen dimu kod kuće i na javnim mestima.

Pritom zabrinjava i podatak da je više od polovine školske dece, njih 54,7 odsto, u Srbiji između 13 i 15 godina već pušilo cigarete, skoro jedan od pet, njih 16,3 odsto, trenutno puši, a približno jedna trećina zapali svoju prvu cigaretu pre nego što navrši 10 godina.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pola milijarde pušača rizikuje život

Izvor: RTS, 29.Jan.2009

Više od 500 miliona pušača u svetu rizikuje smrt direktno izazvanu nekom od bolesti koje prouzrokuje pušenje. Oko 54,7 odsto dece u Srbiji između 13 i 15 godina probalo duvan...Stručnjaci ukazuju da više od pola milijarde pušača na planeti rizikuje da umre od neke bolesti koja je direktno izazvana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.