Pola milijarde dolara od izvoza oružja

Izvor: Politika, Tanjug, 07.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola milijarde dolara od izvoza oružja

Ako želite da izvozite, ne smete da imate političke smetnje. – Grupa američkih senatora uskoro u Beogradu, nakon čega bi trebalo da budu stvoreni uslovi za formalizovanje američke podrške Srbiji i u Senatu i u Kongresu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija godišnje može da ima između 400 i 500 miliona dolara od izvoza naoružanja i vojne opreme i prodaje znanja i usluga iz oblasti bezbednosti, čemu treba dodati i mogućnost dugoročnog angažovanja domaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << građevinske operative, kao i plasmana poljoprivrednih proizvoda. „Reč je o proseku, ukupni efekti ne mogu da se sagledavaju samo na osnovu jedne godine budući da se ugovori zaključuju na više godina. Naša želja je da pravimo ugovore koji će imati strateški doprinos povećanju izvoza a samim tim i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita", kaže Šutanovac.

Gde je Srbija sada u odnosu na bivšu Jugoslaviju, koja je bila veliki izvoznik naoružanja i vojne opreme?

U 2009. godini smo dostigli približno rezultat kakav je bio 1989. godine u bivšoj SFRJ koja je bila oko tri puta veća. To smatramo izuzetnim uspehom, ali ne i konačnim dometom. Svi pamte ugovore o prodaji tenkova Kuvajtu koji je realizovan neposredno pred početak ratova u bivšoj SFRJ. Sada smo ponovo vrlo blizu tog rezultata.

Zašto Srbija nije uspela da u minulih dvadesetak godina održi tempo izvoza naoružanja i vojne opreme koji je imala bivša SFRJ?

Nije nikakva tajna da je proizvod odbrambene industrije takozvani politički proizvod. Dakle, da bi mogao da se realizuje neophodno je u najmanju ruku da nemate političkih smetnji. Sama činjenica da smo višestruko u protekloj godini povećali izvoz i ugovaranje ukazuje ne da nemamo političkih smetnji već da imamo podršku.

Kakva je u tom kontekstu uloga saradnje sa NATO-om?

Proširivanje saradnje sa NATO-om, pored bezbednosnog pitanja, treba da nam donese napredak i u naučno-tehnološkom razvoju, kao i u razvoju medicine, energetike, zaštite životne sredine...

A uloga saradnje sa SAD?

Duboko sam ubeđen da je poseta delegacije Ministarstva odbrane Americi, kao i poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Srbiji, imala višestruko pozitivne konsekvence od kojih su trenutno najvidljivije donacije koje naš sistem odbrane dobija od SAD. Ako kažemo da je prioritetni spoljnopolitički cilj učlanjenje Srbije u EU, onda nam je svaka podrška u približavanju dobrodošla. Podsećam da je nakon posete Bajdena američka administracija jasno rekla da Srbija ispunjava obaveze prema Haškom tribunalu i time nam dala veliku podršku ka daljem integrisanju u EU.

Hoće li ta podrška biti nastavljena?

Svakako. Tokom posete Americi vodio sam razgovore i u Senatu i u Kongresu i tom prilikom sam izneo spoljnopolitičke prioritete Srbije za koje smo dobili apsolutnu podršku. Uskoro očekujemo i posetu jedne delegacije senatora sa Džordžom Vojnovičem na čelu, nakon koje bi trebalo da budu stvoreni uslovi za formalizovanje američke podrške Srbiji i u Senatu i u Kongresu.

Dragan Janjić

-----------------------------------------------------------

Angažovanje Ponoša ne bi narušilo odnose sa MIP-om

Doskorašnji načelnik Generalštaba general Zdravko Ponoš, po svemu sudeći, odlazi na novu funkciju, u Ministarstvo inostranih poslova. Sa njim ste javno došli u sukob. Da li njegovo postavljenje može da ugrozi saradnju dva ministarstva?

Sistem odbrane ne može da zavisi od jednog čoveka, bilo u samom sistemu bilo van njega. Ne mislim da bilo ko u Ministarstvu inostranih poslova želi da preuzme ingerencije Ministarstva odbrane, niti mislim da eventualni angažman Ponoša može do toga da dovede. U međunarodnoj saradnji u oblasti odbrane ingerencije su jasno definisane i nemam nikakvu dilemu da će to i u budućnosti da funkcioniše na podjednako dobar način kao što funkcioniše sada.

Na ovogodišnjoj ambasadorskoj konferenciji sam zahvalio svim ambasadorima pojedinačno sa kojima smo u toku prošle godine sarađivali direktno, a posebno onima sa čijim smo zemljama, u kojima službuju, napravili najbolje rezultate. Raduje me što je po završetku konferencije veliki broj ambasadora izrazio želju da u ovoj godini posetimo zemlje u kojima oni službuju, kako bi se proširila saradnja.

-----------------------------------------------------------------------------

Svi oficiri moraće neko vreme da provedu u trupi

Trenutno najvažniji deo reforme je završetak profesionalizacije Vojske Srbije, što podrazumeva smanjenje administracije i povećanje operativnih snaga kroz zapošljavanje profesionalnih vojnika, ali i civila na pozicijama na kojima je neophodno njihovo prisustvo. Ministarstvo odbrane ne smanjuje brojno stanje Vojske Srbije, naprotiv. U toku je usvajanje nove formacije po kojoj će naše ministarstvo i vojska biti strukturisani u skladu s najzahtevnijim standardima.

Šta to konkretno znači?

To znači da se smanjuje broj takozvanih kancelarijskih oficirskih mesta i da se ojačavaju formacije u samoj vojsci. U pripremi je odluka po kojoj će svi oficiri do određenog nivoa koji rade u upravnom delu Ministarstva morati godišnje da izvesno vreme provedu u trupi. Do sada je postojala praksa da se oficir po završetku vojne akademije angažuje u upravom delu Ministarstva, da kao takav u civilnom odelu ostane tamo zauvek i napravi karijeru kakvu ne može da sanja trupni oficir zbog koga vojska i postoji.

Kada će biti završena profesionalizacija Vojske Srbije?

Želja nam je da se to dogodi sledeće godine u ovo vreme. Za tako nešto, pored budžeta koji nam trenutno to omogućava, neophodna je i opšta društvena podrška, kao i podrška medija, nevladinog sektora... Srbija treba da ima 10.600 aktivnih vojnika, plus oko 2.000 vojnika koji bi bili na obuci. Podsećam da smo novim zakonom uveli jednu apsolutno novu kategoriju u sistemu odbrane, aktivnu rezervu. Reč je o ljudima koji bi, pored profesije koju obavljaju u civilstvu, imali i određenu poziciju u okviru sistema odbrane. Ulazak u aktivnu rezervu je dobrovoljan, a svaki aktivni rezervista će imati, pored svojih obaveza, i određene beneficije. Takav model postoji u razvijenim zemljama sveta, ne samo u vojsci, već i u policiji.

[objavljeno: 08/01/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zarada za Srbiju od izvoza oružja

Izvor: B92, 08.Jan.2010, 01:00

Tirana -- Više od 3.400 ljudi evakuisano je iz oblasti Skadar na severu Albanije, koju su posle obilnih kiša pogodile poplave... Nekoliko hiljada hektara zemlje poplavljeno je na severu Albanije zbog obilne kiše koja je primorala vlasti da otvore brane hidroelektrana. Strahujući da bi kiša mogla...

Nastavak na B92...

Šutanovac: Pola milijarde dolara od izvoza oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2010

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija godišnje može da ima između 400 i 500 miliona dolara od izvoza naoružanja i vojne opreme i prodaje znanja i usluga iz oblasti bezbednosti...Tome treba dodati i mogućnost dugoročnog angažovanja domaće građevinske operative, kao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Od izvoza oružija oko 500 miliona dolara

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2010

BEOGRAD, Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da Srbija godišnje može da ima između 400 i 500 miliona dolara od izvoza naoružanja i vojne opreme, te prodaje znanja i usluga iz oblasti bezbjednosti. On je rekao da tome treba dodati i mogućnost dugoročnog angažovanja domaće građevinske...

Nastavak na Capital.ba...

Šutanovac: Pola milijarde dolara od izvoza oružja

Izvor: EMportal, 08.Jan.2010

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da Srbija godišnje može da ima između 400 i 500 miliona dolara od izvoza naoružanja i vojne opreme i prodaje znanja i usluga iz oblasti bezbednosti, čemu treba dodati i mogućnost dugoročnog angažovanja domaće građevinske operative, kao i plasmana poljoprivrednih...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.