Pokretni mamograf u Vojvodini, do kraja godine u 11 opština

Izvor: RTS, 01.Jul.2019, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokretni mamograf u Vojvodini, do kraja godine u 11 opština

Žene u Srbiji najčešće obolevaju i umiru od raka dojke. Da obolele ne bi postale samo broj u statistici, važni su preventivni pregledi. Pokretni mamograf obići će 11 opština u Vojvodini.
Pod sloganom "Bori se kao žena, uradi prvu mamografiju" na teritoriji Vojvodine počeli su preventivni pregledi na mobilnom mamografu. Vlada Vojvodine izdvojila je 25 miliona dinara i prvi mobilni mamograf najpre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će pomoći u ranom otkrivanju raka dojke kod žena koje žive u vojvođanskim selima.

Pokrajinski sekratar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za da se vojvođanska vlada uključila u kampanju "Rak je izlečiv" koju promoviše RTS.
Kupovinom pokretnog mamografa želeli smo da dođemo u seoske sredine, gde žene nemaju mogućnosti da obave preventivni pregled, naveo je Gojković u razgovoru za Jutarnji dnevnik RTS-a.
Statistika kaže da svaka 12 žena u Srbiji oboli od raka dojke.
Gojković ukazuje da ukoliko se bolest na vreme dijagnostikuje izlečenje je gotovo u sto odsto slučajeva.
Navodi da će do kraja godine mobilni mamograf obići 11 vojvođanski opština. U planu je da se sa lokalnim domovima zdravlja osim pregleda održe različita predavanja o prevenciji bolesti, dodaje Gojković.
U Višnjićevu gde se mamograf trenutno nalazi, u ciljnu grupu ulazi 280 žena, već se prijavilo 220.
"Time se jača svest lokalnog stanovništva i žene moraju da shvate da više da vode računa o svom zdravlju i da su za njega prvenstveno odgovorne", kaže Gojković.
U Kliničkom centru Vojvodine sutra sde pušta u rad novi uređaj za magnetnu rezonancu, a stigao je i autobus za transfuziju krvi.
"Sve sekundarne i tercijarne ustanove u Vojvodini opskrbljene su dijagnostičkim aparatima, otvorene su i angio-sale, a nema ni liste čekanja", napominje Gojković.
Kako kaže Gojković, cilj pokrajinskih vlasti je da se u okviru novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti pažnja usredsredi na domove zdravlja u manjim loklanim sredinama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Vojvodini počeo sa radom pokretni mamograf

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019

U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svake godine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4.600 novoobolelih. Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija...Zato...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.