Pojedini mediji drastično krše etički kodeks

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Nov.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojedini mediji drastično krše etički kodeks

BEOGRAD - U poslednje vreme zabeleženo je više slučajeva drastičnog kršenja etičkog kodeksa pojedinih medija, a veoma je važno štititi integritet ličnosti o kojoj se piše, jer se time štiti i lični integritet novinara, rečeno je na skupu "Zloupotreba podataka o ličnosti" u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je kazao da niko ne bi smeo da zaštitu podataka o ličnosti koristi kao uspostavljanje bilo kakve vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << cenzure kada se radi o nosiocima javnih funkcija i javnim ličnostima.

- Neophodno je poštovati određene standarde koji su navedeni u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o informisanju, kao i Kodeksu novinara Srbije - rekao je Šabić i naveo da je bilo različitih kršenja tih standarda, među njima i primera objavljivanja podataka iz maloletničke kaznene evidencije, što je, kako je kazao, naročito osetljiva materija.

On je naveo nekoliko drastičnih primera nedostatka poštovanja zaštite podataka o ličnosti, među kojima je pisanje pojedinih medija o zdravstvenom stanju voditeljke RTS-a Maje Žeželj, nakon čega je njena porodica bila prinuđena da izda saopštenje.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je kazao da će na sajtu tog udruženja biti istaknut baner "crna kutija", sa tekstovima koji predstavljaju direktne primere kršenja etičkog kodeksa.

Na primedbe novinara da im se svaki put prilikom ulaska u Vladu Srbije traže lični podaci, poverenik i zaštitnik građana su kazali da u takvim slučajevima treba insistirati na objašnjenju zašto se to čini.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.