Izvor: B92, 30.Avg.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačane građevinske inspekcije

Beograd -- Zbog veće bezbednosti radnika na gradilištima, povećan je nadzor u građevinarstvu na teritoriji Beograda.

Na gradilištima u Srbiji je od početka godine 38 radnika poginulo, a oko 100 ih je teže povređeno. Ekipa B92 bila je sa građevinskom inspekcijom na Novom Beogradu. Poslovni kompleks "Savograd", gradi se već dve godine. Grubi radovi na objektima su završeni, pa je inspektorka rada Gordana Petrović rešila da pažnju posveti izgradnji fasade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dok se čekalo da dođe vlasnik kompanije "Rojo", koja je zadužena za fasadne radove, inspektorka Petrović zaključila je da je skela postavljena po propisima, da ima zaštitinih ograda i da većina radnika nosi zaštitnu opemu.

Po statistici, najviše nesreća dogodi se zbog neobezbeđenih radova na visini i na nepropisno monitiranim skelama.

"Znači najosnovnije, ono što mogu da vidim skela je po propisu urađena", rekla je inspektorka.

"Radnici su ti, da li su prijavljeni"?

"Svi prijavljeni".

"Dokumentaciju da li ste poneli?

"Podneo sam".

"Sada ćemo da pišemo zapisnik i konstatujemo sve šta ima", rekla je Gordana Petrović.

Radnici su rekli da se osećaju potpuno bezbedno dok rade na tom gradilištu.

"Osnovna stvar je da brinemo o bezbednosti naših radnika i preduzimamo sve mere zaštite da se ne bi desila neka povreda na radu", kaže vlasnik kompanije "Rojo" Jovan Sinobad.

Kontrola dokumentacije trajala je pola sata, posle čega je inspektorka zaključila da je gradilište za primer.

U Upravi za bezbednost i zdravlje na radu napominju da redovni izlasci inspekcije bitno utiču na smanjenje broja povreda na radu, ali najavljuju i nove propise koje bi Vlada trebalo da razmatra do oktobra.

"Obaveza će biti investitora da uvodi svog koordinatora koji će da vrši koordinaciju poslova, odnosno mera za bezbedan rad svih izvođača i podizvođača. Jer, jedan od najčešćih uzroka, glavni uzrok povreda je upravo koordinacija primene mera", kaže Simo Kosić iz Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Inspektori su za prvih šest meseci obavili oko 2.500 pregleda i oko 500 kontrolnih nadzora. Podneto je više od 100 prekršajnih i 9 krivičnih prijava.

Ako poslodavac nije obezbedio potrebne mere bezbednosti, dužan je da plati 800.000 dinara, a novčana kazna za preduzetnika je 500.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.