Pojačana kontrola ispravnosti hrane, najosetljiviji meso, mleko i jaja

Izvor: RTS, 08.Jul.2017, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačana kontrola ispravnosti hrane, najosetljiviji meso, mleko i jaja

Zbog visokih temperatura Republička veterinarska inspekcija pojačala je kontrolu objekata za skladištenje, proizvodnju i promet hrane. Od januara do juna 2017. u više od 3.000 kontrola širom Srbije iz prometa je povučeno i uništeno gotovo 23 hiljade kilograma mesa i proizvoda od mesa, više od 9.000 komada jaja, gotovo 4.000 kilograma meda i nešto manje količine ribe i mleka. Pored drugih mera, podneto je i 188 prijava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Leto je. Visoke temperature, a svaki dodatni stepen povećava rizik da se hrana pokvari. Posebno su osetljive namirnice životinjskog porekla.

Mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majoneza, mlečni proizvodi, kolači sa kremovima i sladoled spadaju u veoma kvarljive vrste hrane.
Na visokim temperaturama, samo nekoliko sati je dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona.
"U što kraćem vremenskom periodu kupljenu hranu smestiti u rashladne uređaje. Hrana u rashladnim uređajima mora da bude pravilno upakovana, odvojeno sveže namirnice od upakovanih namirnica. Odvojeno mlečni proizvodi od mesa. I svakako, održavati higijenu rashladnih uređaja", kaže načelnik Republičke veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac.
A kada idete u kupovinu, širom otvorite oči.
"Potrošači bi trebalo da obrate pažnju na to ko je proizvođač hrane, u kom objektu i gde se proizvod prodaje, uslove čuvanja robe u prodajnom objektu, cenu koja je vrlo bitna. Rok upotrebe na deklaraciji, posebno kada se radi o kupovini na zelenim pijacama. Da poverenje poklanjaju poznatim proizvođačima kod kojih su se i do sada snabdevali", kaže predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević.
Veliki trgovinski lanci edukuju zaposlene o bezbednosti hrane.
"Imamo definisane kriterijume proizvoda i sprovodimo redovne provere proizvodnih procesa kod naših dobavljača. Postoji stručan tim koji kontroliše proizvode na ulasku u naš distributivni centar kao i u okviru naše maloprodajne mreže. Takođe, sprovodimo i monitoring od akreditovanih laboratorija s kojima sarađujemo", kaže Maja Mandić, menadžer za bezbednost hrane u kompaniji "Delez Srbija".
Poslednje kontrole ukazuju na to da su najproblematičnija skladišta hrane životinjskog porekla. Nepravilnosti su češće na tržnicama velikih gradova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.