Pogon trikotaže progutala vatra

Izvor: Politika, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogon trikotaže progutala vatra

Požar u firmi „Zotoks” iz Virova kod Arilja pričinio štetu od oko 250.000 evra

Virovo kod Arilja – Uništena proizvodna hala, pomoćni magacin sa oko 40 tona pamuka i pamučnog materijala i tridesetak vatrom oštećenih kružno pletećih mašina, bilans je preksinoćnjeg požara u fabrici za proizvodnju trikotaže „Zotoks” u selu Virovu. Povređenih nije bilo, ali je materijalna šteta velika, kako se procenjuje 250.000 evra.

Dim koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je pokuljao iz krovne konstrukcije hale „Zotoksa” prvi je primetio meštanin čija je kuća u komšiluku. On je o tome odmah obavestio radnika koji je preksinoć jedini bio kraj automatizovanih mašina u toj hali. Vatra s krova se proširila na ostale delove fabrike, zahvatila i magacin sa lako zapaljivim pamukom, a vatrogasci iz Arilja, Požege i Užica ubrzo su stigli na lice mesta. Akciju im je otežavao vetar koji je raspirivao vatru, pa je požar ugašen tek oko ponoći, posle šest sati borbe.

– Šteta je velika, čitava hala je izgorela, kao i tone gotovog materijala i pamuka. Tek treba da utvrdimo u kakvom su stanju mašine, šta je od njih ostalo – kaže za naš list Tomislav Todorović, koji je, zajedno sa sinom Zoranom, vlasnik „Zotoksa”.On pretpostavlja da je požar verovatno prouzrokovan kvarom na električnim instalacijama, iako je, naglašava, reč o objektu koji je napravljen pre samo dve godine.

– Požar nije izbio u hali, već na krovu, kuda prolazi instalacija. Tamo su kablovi od osvetljenja, neonke su lako zapaljive pa je dovoljna i varnica da plane. Mislim da nije realna pretpostavka da je požar izazvan namerno ili nepažnjom. Nadležni organi su obavili uviđaj i oni će reći svoje – zaključuje Todorović.

Firma „Zotoks” postoji 12 godina, a poslednje dve godine radila je u ovoj hali u Virovu. Proizvodi sve vrste trikotažnih materijala, a plasira ih širom Srbije i izvozi u Nemačku i države u okruženju. Požar je već ugovorene poslove doveo u pitanje, a od stanja mašina zavisiće dalja sudbina fabrike.

B. Pejović

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.