Pogađa ćelije tumora

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogađa ćelije tumora

BEOGRAD - Novu nadu da je ipak moguće pobediti u borbi protiv teške i najčešće neizlečive bolesti daje pronalazak robotizovanog sistema koji je stvoren da uklanja tumore sa milimetarskom preciznošću. Zato su se u sredu okupili naši najznačajniji radiolozi i onkolozi kako bi pratili prezentaciju i predavanje Džona Adlera o značajnim prednostima i efektima koje donosi taj način lečenja.

Aparat za koji se može reći da je epohalan, ukoliko pregovori daju rezultate, mogao bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << uskoro da bude postavljen u Kliničkom centru Srbije.

Dovoljan za celu Srbiju

- Kapacitet je dovoljno veliki da jedan sistem može podmiriti potrebe cele zemlje - kaže Spasoje Mihić predsednik kompanije koja prodaje taj uređaj. On naglašava da bi Srbija bila prva od bivših republika SFRJ koja bi imala mogućnost savremenog lečenja raka, što bi privuklo i veliki broj pacijenata iz naše bivše države. Mihić smatra da imamo dovoljno stručnog kadra koji bi mogalo da upravlja aparatom, i to posle samo nekoliko nedelja obuke.

- Ovo je sigurno najveći pomak do sada u sprovođenju zračne terapije, koji se pre svega donosi savršenu preciznost u „gađanju“ tumorskih ćelija - kaže za Glas poznati radiolog i direktor Instituta za radiologiju i onkologiju profesor doktor Nenad Borojević. On velikim dostignućem smatra podatak da se robotizovana ruka kreće u svim pravcima prateći pri tome oblik i kretanje tumora, koji nikada nije stacioniran, kao i pokrete samog pacijenta.

GODIŠNJE UMRE OKO 19.000 LJUDI

Svake godine u Srbiji se registruje 30.000 obolelih od različitih vrsta maligniteta, a stopa rasta ove bolesti veća je nego u zemljama zapadne Evrope. Statistika o broju obolelih od ove opake bolesti je poražavajuće, jer od karcinoma u našoj zemlji godišnje umre više od 19.000 ljudi.

Sa dijagnozom karcinoma pluća svake godine suoči se oko 5.200 pacijenata, od raka dojke oboli 4.000 žena, od karcinoma debelog creva 3.000, malignih tumora grlića materice 1.400, a prostate 500 muškaraca.

Tačnije, tokom tretmana upravljačka ruka koja usmerava doze zračenja prilagođava se pomeranjima koji su izazvani disanjem, pokretima pluća, jetre i pankreasa, bez zadržavanja daha pacijenta.

Doktor Borojević ističe da se sistem zasada koristi samo za male tumore koje imaju prečnik od nekoliko centimetara, ma gde bili lokalizovani, ali napredak tehnologije daje nadu da će sistem uskoro naći primenu i na većim tumorima. U svakom slučaju, doktor se nada da će se taj sistem uskoro naći u KBC i biti dostupan našim lekarima i pacijentima.

Neverovatno precizan

Automatska radiohirurgija ima niz prednosti u odnosu na druge metode lečenja koje se ogledaju pre svega u tome što je reč o neinvazivnoj proceduri, koja pruža visoku dozu zračenja tumora na svim delovima tela. Za razliku od radiohirurgije, klasične hirurgije, radio i hemo terapije, nova metoda omogućava da se lečenje odvija u vidu dnevnih tretmana, odnosno da je dovoljno jedna do pet poseta bolnici, pri čemu pacijent nastavlja normalno da obavlja radne i druge aktivnosti.

Veoma je važno to što sistem omogućava da se precizno utvrdi veličina, oblik i lokacija tumora koji će biti tretiran, a da se pri tome izbegne oštećenje zdravog tkiva u njegovoj okolini.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.