Izvor: B92, 23.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzakonska akta poverenika

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić doneo je dva podzakonska akta bitna za primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako je saopšteno iz kancelarije poverenika, reč je o pravilnicima kojima se uređuje postupak prethodne provere obrade podataka o ličnosti i uređuje obrazac posebne službene legitimacije inspektora, koji će po ovlašćenju poverenika u vršenju nadzora imati pristup svim podacima.

Šabić je naveo da "donošenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova dva akta izvršava svoju obavezu, svestan činjenice da to ima samo principijelan, apstraktan, ali ne i konkretan značaj jer u ovom trenutku ne raspolaže bukvalno ni jednim jedinim čovekom za rad na poslovima zaštite podataka o ličnosti".

Poverenik je podsetio da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preuzela obaveze "zbog čijeg nepoštovanja se prisutni optimizam u vezi sa približavanjem 'belom šengenu' i EU uopšte- može pokazati nerealnim".

Pravilnici će stupiti na snagu osam dana po objavljivanju u "Službenom glasniku Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.