Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podstanari u kasarnama

Oficiri izbegli iz bivših jugoslovenskih republika plaćaju državi „kiriju” do 8.000 dinara mesečno

Sedamnaest godina posle početka rata na prostorima bivše Jugoslavije, u kasarnama i drugim objektima Vojske Srbije i dalje živi više hiljada vojnih lica izbeglih iz bivših republika. Neki od njih su jedinstveni podstanari, uz sve materijalne probleme koji su ih zadesili, državi plaćaju i „kiriju” za korišćenje prostorija u kojima su smešteni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Udruženje vojnih beskućnika Srbije održalo je prekjuče, u beogradskom Domu vojske, godišnju skupštinu. Ovo udruženje broji 3.500 članova – oficira, podoficira i civilnih lica čije stambeno pitanje nije rešeno.

Prema rečima Velizara Rabrenovića, predsednika udruženja, vojni beskućnici očekuju da država reguliše dug prema njima, jer su se odrekli svoje imovine u korist Srbije.

– Već sedamnaest godina čekamo da nam se vrati ono što nam je država svojim rešenjima oduzela. Od 1991. godine ovi ljudi žive u kasarnama, vojnim objektima posebne namene Vojne ustanove „Dedinje”, napuštenim domovima, ambulantama, preuređenim perionicama, napuštenim poslovnim prostorima, i privatnom smeštaju. Smeštaj u vojnim objektima košta do 8.000 dinara mesečno, a u privatnom smeštaju 200-300 evra – kaže Rabrenović za „Politiku”.

Nadležni, kaže, nemaju razumevanja za probleme ovih porodica koje su, kako nam je objasnio, doživele pravi pogrom.

– Mnoge supruge vojnih i civilnih lica ostale su bez posla, a deca su prekinula školovanje. Niko nam nije olakšao snalaženje u novoj sredini. Izgubili smo sve što smo imali, a nismo dobili nikakvu nadoknadu – objašnjava naš sagovornik.

Vojni beskućnici našli su se u nezavidnom položaju jer im je pripao zadatak da sa ratnih područja izvedu 40.000 vojnika i pitomaca Srbije i Crne Gore i bezbedno ih vrate kućama. Taj zadatak je, kako kažu, podrazumevao odricanje od pokretne i nepokretne imovine koju su posedovali i praktično otuđivanje od porodica koje su se uputile u Srbiju. Po obavljenom zadatku, oni su predislocirani na teritoriju Srbije i spojeni sa porodicama, ali skoro dve decenije čekaju da im stambeno pitanje bude rešeno.

Udruženje zahteva da ministar odbrane predloži Vladi Srbije da donese uredbu ili zakon za restituciju kojom će se obezbediti stanovi u zakup vojnim beskućnicima predislociranim iz otcepljenih republika odlukom državnog rukovodstva i naredbama vrhovne komande. Smatraju da se, bez odlaganja, mora sačiniti program konačnog i trajnog rešavanja stambenog obezbeđenja ovih porodica. Insistiraju na sistematskom rešenju statusa vojnih beskućnika Srbije, jer su sve bivše članice SFRJ zakonski rešile ovo pitanje.

I Miladin Stevović, predsednik Udruženja vojnih beskućnika iz Kragujevca, smatra da se ovaj problem mora hitno rešiti.

– Neophodno je pronaći rešenja za podelu stanova na teritoriji cele Srbije, a ne samo u Beogradu. Takođe, potrebno je hitno izmeniti postojeći pravilnik i to po predlozima koje je dalo naše udruženje, a vlada i Ministarstvo odbrane trebalo bi da obelodane šta se desilo sa nerešenim problemima iz prošlosti, kao što je afera „Nemanjina 8 – za 800 stanova” – objasnio je Stevović za „Politiku”.

B. Mališ

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Podstanari u kasarnama

Izvor: B92, 25.Okt.2008, 05:37

Beograd -- Oficiri izbegli iz bivših jugoslovenskih republika plaćaju državi 8.000 dinara mesečno za boravak u kasarnama, piše "Politika"... Sedamnaest godina posle početka rata na prostorima bivše Jugoslavije, u kasarnama i drugim objektima Vojske Srbije i dalje živi više hiljada vojnih lica...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.