Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška talentovanim studentima

Beograd -- Prvi put će Vlada iz budžeta finansirati školovanje 1.000 najtalentovanijih studenata.

Jednomesečni konkurs za dodelu đačkih stipendija i kredita počinje 5. septembra, a studenti će moći da se prijavljuju od 5. oktobra. Mesečno 20.000 dinara mogu dobiti studenti koji do oktobra upišu završnu godinu studija, polože sve ispite iz prethodnih godina i imaju prosek minimum 8,5.

Konkurs traje do 17. oktobra, a dobitnike stipendija biraće Fond za mlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << talente i to samo među studentima koji su državljani SCG i mlađi od 25 godina: "To se odnosi samo na studente državnih fakulteta, univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija i ne odnosi se na više škole. Komisija će gledati da budu proporcionalno zastupljeni fakulteti i da ne bude disproporcije i disrazmere", kaže Tatjana Jovanović, sekretar Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Ministarstvo prosvete i ove godine će olakšati školovanje za 18.000 studenata i 10.000 učenika. Sa po 3.000 dinara mesečno, Ministarstvo će finansirati i 250 učenika Građevinske škole, jer najviše radnika nedostaje u ovoj profesiji. Reč je o programu koji treba da stimuliše srednjoškolce, a jedan od uslova za dobijanje kredita jeste da učenik nađe firmu koja će ga zaposliti da bi mogao da otplati kredit: "To je učenički kredit koji se daje kada učenik sklopi ugovor sa preduzećem i ministarsvom. Učenik po završetku škole, odlazi da radi u to preduzeće i ako dve godine provede u preduzeću, onda se oslobađa vraćanja kredita", kaže Stevica Pivarski, šef odseka za učeničke i studentske kredite i stipendije.Na doškolavanje u inostranstvo, naredne godine otići će 300 postdiplomaca. Ministarstvo će u novembru raspisati konkurs, a do januara će objaviti konačnu listu stipendista.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.