Podrška struke ideji s knjižicom kod privatnog lekara

Izvor: RTS, 07.Jan.2015, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška struke ideji "s knjižicom kod privatnog lekara"

Lekari u privatnoj praksi podržaće najavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara prema kojoj će osiguranici RFZO sa zdravstvenom knjižicom moći da se leče i u privatnim zdravstvenim ustanovama.
Udruženje privatnih lekara i stomatologa u današnjem saopštenju podseća da je i ranije ukazivalo na prednosti modela slobodnog izbora lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"Najavljena promena je od strateškog značaja za ceo zdravstveni sistem s obzirom na to da predstavlja veliki reformski pomak ka evropskim standardima i ubrzava pregovore iz poglavlja 28", navodi se u saopštenju.
Članovi Udruženja navode kao ključnu posledicu novog modela demonopolizaciju državnih davalaca usluga zbog prelaska na plaćanje lekara, odnosno stomatologa po principu "novac prati pacijenta".
"To znači da će sredstva iz fonda ići prema lekaru koga bira pacijent u zavisnosti od zadovoljstva pruženom uslugom. Princip slobodnog izbora lekara podstiče mehanizme konkurentnosti čime se građanima obezbeđuje kvalitetnije i dostupnije lečenje uz otklanjanje veštačkih lista čekanja", ističe se u saopštenju.
Bitan efekat promena je, kako navode, racionalizacija potrošnje s obzirom na praksu da godišnje "rasipničko, duplo plaćanje zdravstvenih usluga" iznosi tri odsto BDP, odnosno milijardu evra.
Podsećaju i da je kašnjenje u modernizaciji dovelo srpsko zdravstvo na poslednje, 34. mesto u Evropi, te upozoravaju da će oni "koji su do sada blokirali svaku promenu opstruirati i najavljene mere", za koje u Udruženju tvrde da vode ka eliminisanju "parazitskih poslovnih modela kojima srpsko zdravstvo obiluje".
U saopštenju koje su potpisali Jovan Rakić i Branislav Kardašević, konstatuje se da zdravstvo postoji zbog građana, koji očekuju da kada se odluče na lečenje kod privatnog lekara budu tretirani u skladu sa evropskim standardima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.