Podrška osobama s invaliditetom

Izvor: B92, 28.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška osobama s invaliditetom

Smederevo -- Koalicija za izradu lokalnog plana akcije za politiku invalidnosti održala je na centralnom gradskom trgu u Smederevu miting podrške osobama sa invaliditetom.

"U Smederevu imamo 13 organizacija osoba sa invaliditetom, i sve su učestvovale na mitingu podrške. Očekujemo da se donesu strateški dokumenti na nivou grada koji bi regulisali osnovne potrebe osoba sa invaliditetom", rekao je agenciji Beta predsednik Saveza socijalno humanitarnih organizacija u Smederevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Duško Šavić.

On je objasnio da je neophodno organizovati dnevni boravak osoba sa invaliditetom, pomoć u kući, prevoz i nabaviti specijalni minibus za osobe s invaliditetom, i organizovati servis za prevođenje za gluvoneme.

Savić se nada da će gradska vlast iz budžeta pomoći da deo Narodne biblioteke u tom gradu postane pristupačan osobama s oštećenim vidom i da će se formirati fond knjiga štampan Brajevim pismom.

On je ukazao na potrebu da se nabavi i kompjuterski program koji bi osobama oštećenog vida omogućio slušanje knjiga i dnevne štampe.

Organizatori su naglasili da je miting organizovan kako bi se "podigla svest građana" o potrebama i problemima osoba sa invaliditetom.

Na skupu je zatraženo otkalanjanje svih vrsta barijera i formiranje radne grupe za izradu lokalnog plana akcije za poboljšanje položaja invalida u društvu.

Mitingu podrške prisustvovalo je oko 300 građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.