Podneto 1.600 žalbi na dostupnost informacija

Izvor: Glas javnosti, 30.Jul.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podneto 1.600 žalbi na dostupnost informacija

BEOGRAD - Od početka godine podneto je 1.600 žalbi na dostupnost informacija, a samo u poslednja dva meseca 500, što je vrlo zabrinjavajuće, rekao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je u saopštenju ocenio da veliki broj žalbi, koje mu podnose građani i mediji, ukazuje na neophodnost energičnijeg i bržeg menjanja odnosa organa vlasti prema obavezi da javnosti pruži što više dokumentovanih informacija o svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << radu.

"Žalbe se uglavnom podnose da bi se, tek uz intervenciju poverenika, dobile informacije koje bi, bez ikakvih problema, morale da budu dostupne", naveo je Šabić, i najavio i da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, do kraja septembra doneti novo Uputstvo za objavljivanje Informatora o radu državnih organa.

''Informacije o budžetima i budžetskim rashodima, sistematizacijama i broju zaposlenih, platama ili troškovima reprezentacije trebalo bi da budu uredno i ažurno objavljivane u informatorima o radu, na zvaničnim elektronskim prezentacijama organa vlasti, znači i bez posebnog zahteva, dostupne najširoj javnosti'', rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, objavljivanjem ovakvih i sličnih informacija bio bi ne samo smanjen broj žalbi, već bi organi vlasti mogli ostvariti dva, za njih korisna cilja.

''Izvršili bi zakonsku obavezu objavljivanja Informatora o radu, a i oslobodili se obaveze da bilo kome posebno dostavljaju takve informacije, jer je po zakonu dovoljno da tražioca upute samo na to gde su objavljene'', istakao je Šabić i dodao da se u suprotnom stvara osećaj da je reč o svesnom, namernom uskraćivanju informacija.

Šabić je naveo primer da neposroji registar o broju zaposlenih u organima vlasti i sredstvima koja se troše na njihove plate i naknade, što se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama podrazumeva.

"Obaveza je vlasti i nesporan interes društva u celosti da informacija o radu organa vlasti i državnih preduzeća bude dostupan javnosti na proaktivnoj osnovi, što će doprineti izgradnji efikasnije i bolje organizovane vlasti i borbi protiv neracionalnosti, neodgovornosti i korupcije", ocenio je Šabić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.