Izvor: Politika, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podmornica u crevima

Endoskopska video kapsula koja putuje osam sati kroz ceo sistem za varenje i snima sve što se u njemu događa do sada je primenjena kod 45 pacijenata o trošku osiguranja. – Srbija prva zemlja u regionu koja je počela sa primenom ove kapsule

Endoskopska video kapsula je svojom pojavom označila revoluciju u medicini, ali i ostvarenje, naizgled, nemogućeg sna običnog čoveka: da popije kapsulu koja će na svom putu snimiti sve probleme na koje naiđe, a da pri tome pacijenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ništa ne boli. Sve deluje kao u mašti, kad minijaturna podmornica tiho i bešumno prođe ceo put kroz tamne dubine, u ovom slučaju desetak metara creva, i donese dragocene podatke. Priliku da isprobaju ovu metodu, od njene prve primene 17. jula 2003. godine do danas, imalo je 45 pacijenata Kliničkog centra Srbije.

Profesor dr Miodrag Krstić, gastroenterolog u Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, koji je jedan od najzaslužnijih što je ova kapsula stigla i do naših prostora, objašnjava za "Politiku" kako je endoskopska video kapsula, given imidžing M2A (GIVEN IMAGING) omogućila, prvi put u istoriji medicine, da se sluzokoža tankog creva u celini snimi – direktno i to na potpuno bezbolan način. Kapsula je mala, dimenzije 11 puta 26 milimetara i teška tri i po grama, a sadrži kameru i reflektore.

– Kapsula se bitno razlikuje od klasičnih endoskopskih procedura, jer nije potrebno gutati nikakav instrument, niti da se on plasira u debelo crevo. Pacijent guta kapsulu koja snima i emituje u roku od osam sati blizu 50.000 snimaka. Kamerica automatski snima unutrašnjost celog sistema za varenje kroz koje prolazi od trenutka kada se stavi u usta i proguta kao svaka druga kapsula. Na taj način dobija se dvosatni film na kojem je snimljena sluzokoža celog tankog creva i precizno se mogu uočiti poremećaji i bolesti koje ranije nikada nisu bile dostupne golim okom. Na primer, retki tumori tankog creva, krvareće lezije, odnosno oštećenja tipa ili Kronova bolest – objašnjava naš sagovornik.

Dr Krstić s ponosom ističe da je Srbija prva zemlja u regionu koja je počela s primenom endoskopske video kapsule. Danas postoji uređen sistem u kojem osiguranici u određenim, veoma definisanim i uskim indikacijama imaju mogućnost za besplatni pregled pomoću kapsule. To nije slučaj u Sloveniji, Hrvatskoj ili Mađarskoj.

Kapsula se ne daje pacijentima na njihovo insistiranje i to nije slučajno. Takva je procedura svuda u svetu. Pravilo je, objašnjava dr Krstić, da pregled uz pomoć kapsule može da se radi samo onima kod kojih postoje jasne medicinske indikacije, bez obzira na to da li su u mogućnosti da pregled plate.

Često ljudi žele da se pregledaju uz pomoć kapsule, misleći da time mogu da izbegnu pregled želuca ili debelog creva endoskopom, ali to nije slučaj. Kapsula, objašnjava doktor, nije zamena za pregled želuca ili debelog creva. Ona je idealna za pregled tankog creva i to je njena jedina namena. Osim toga, kapsula je veoma skupa, staje 700 evra, pa je i to još jedan od razloga za korišćenje po strogim indikacijama.

Dr Krstić kaže da bi bilo besmisleno da tako skup pregled plaća osiguranje po želji pacijenta, ali se razmišlja o tome da se uskoro ova metoda uvede kao vanstandardna usluga na Klinici za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije. Znači, za građane koji žele da se pregledaju na ovaj način, a pregled nije indikovan, ali će to onda platiti iz svog džepa.

Pregled nije potpuno bez rizika. Naš sagovornik navodi da se od naših 45 pacijenata kapsula u crevima zaglavila samo kod jednog bolesnika, koji je nakon toga brzo i uspešno operisan. Krstić dodaje da je u konkretnom slučaju pacijent bio upozoren da u crevima ima relativno suženje (stenozu) i da može da dože do zaglavljivanja, ali se, na sreću, sve uspešno rešilo.

Olivera Popović

[objavljeno: 22.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.