Izvor: Glas javnosti, 04.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignite nadvožnjak spasa

POŽEGA - Nekoliko stotina đaka Poljoprivredne škole u Požegi juče se okupilo na železničkoj stanici, nedaleko od mesta na kome je pre dve nedelje teško povređen njihov drug Nemanja Spasojević, da bi apelovali na nadležne da podignu pešački most preko desetak pružnih koloseka. Đaci su podsetili na strašnu činjenicu da je samo na tom mestu, na teretnoj stanici u Požegi, četvoro đaka poginulo i četvoro povređeno, kao i da je 13 sugrađana za poslednje tri decenije izgubilo život >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pretrčavajući preko koloseka, žureći u školu i iz škole, na posao...

NEMANJA SE OPORAVLJA

Teško stradali Nemanja Spasojević, kako kažu njegovi drugari, polako se oporavlja u bolnici u Beogradu. Nemanja se 20. maja dok je prelazio prugu na stanici popeo na vagon i zadobio teške opekotine. Učenici i nastavnici sa tugom su se setili i Momčila Nikolića, đaka prvog razreda ove škole koji je 22. maja poginuo u Zlakusi, kada je pretrčavajući prugu pao pod voz.

- Ovo nije problem samo naše škole, koja ima 600 đaka i 100 zaposlenih, već i Gradske bolnice, Doma za stara lica, za 550 domaćinstava iz Mesne zajednice Visibaba. Pešački prelaz preko koloseka nije obezbeđen, ne postoji ni pešačka staza na obilaznici, ugroženi su svi pešaci, posebno deca, stari i bolesni, više od 1.000 ljudi koji svakodnevno pređu preko ovih koloseka - rekla je na skupu Tijana Panić, đak Poljoprivredne škole.

Đaci ove izuzetno uspešne škole pričali su i o svakodnevnoj praznini i bolu koji su mnogobrojne generacije doživele zbog izgubljenih drugova koji su ostali na pruzi zbog nepodignutog mosta.

- Zbog pruge grad je podeljen na dva dela. Nismo mi protiv pruge i železnice, ali, nadležni moraju shvatiti da je izgradnja pešačkog mosta ovde više nego neophodna. Ovde je 17 ljudi, odraslih, dece, ostavilo svoje živote, ne znam, koliko još ljudskih života treba da se ugasi na ovoj pruzi da bi naš apel shvatili ozbiljno - podržao je zahteve đaka i predsednik Mesne zajednice Visibaba Nebojša Lijeskić.

Đacima je na skupu preneto da je delegacija iz Požege, u kojoj su bili predstavnici opštine, škole, MZ Visibaba, bila u sedištu „Železnica Srbije“ u Beogradu sa istim zahtevom.

- Nismo danas ovde da prozivamo bilo koga, nego da kažemo da imamo problem koji se meri ljudskim životima. Pokrenuli smo pitanje izgradnje mosta sa mrtve tačke, dobili uveravanja iz „Železnica Srbije“ da će s mehanizacijom i ljudstvom pomoći izgradnju. Do polovine jula trebalo bi da bude gotov projekat mosta, a posle toga trebalo bi da počne i realizacija. Najvažnije od svega jeste da ovde niko više ne strada - reči su Gorana Simovića, zamenika predsednika opštine Požega.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.