Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje vakcinacija protiv gripa

Beograd -- Četvrtu sezonu zaredom građani će se od gripa štititi uvoznom vakcinom Aventis-Paster.

Od francuskog proizvođača naručeno je 270.000 besplatnih doza, a u slobodnoj prodaji naći će se još 70.000 vakcina po ceni od 650 dinara. Komercijalna vakcinacija počinje danas, a sledeće nedelje domovima zdravlja biće isporučene vakcine koje finansira Zavod za zdravstveno osiguranje.

Dušica Mladenović iz Doma zdravlja Palilula kaže da su besplatne doze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obezbeđene za sve rizične kategorije stanovnika, bez obzira na uzrast, i za starije od 65 godina, decu i zdravstvene radnike. "Vakcinu ne bi trebalo da prime bolesnici pod temperaturom, prehlađeni i oni koji boluju od oštećanja imunog sistema", kaže ona.

Prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije, ovogodišnja vakcina za severnu hemisferu sadrži nove komponente i ima bolju zaštitu.

Stručnjaci kažu da virus gripa još nije registrovan iako je u poslednjih nekoliko nedelja evidentirano oko 15.000 obolelih od respiratornih infekcija, pogotovo dece predškolskog i školskog uzrasta. Zato bi bilo dobro vakcinisati najmlađe na vreme, pre no što epidemija počne.

Predrag Kon, epidemiolog iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, kaže da vakcinacija može početi i u oktobru, ali da je najbolje vakcinu primiti mesec dana pre no što počne grip. "Pošto je epidemija u februaru ili martu, ima smisla vakcinisati se i kasnije, a ne samo u novembru i decembru", kaže on.

Iako grip može da izazove mnoge kompilikacije, građani još nemaju razvijenu svest o prevenciji. U domovima zdravlja kažu da određen broj besplatnih doza koje dobijaju ostaju neiskorišćene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.