Počinje renoviranje unutrašnjosti Dečje klinike u Tiršovoj

Izvor: RTS, 26.Sep.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje renoviranje unutrašnjosti Dečje klinike u Tiršovoj

Protokol Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja za delovanje u hitnim situacijama, između ostalog podrazumeva i prevoz pacijenata kojima je neophodno lečenje u inostranstvu. Obezbeđena su dva aviona, kako bi se prevoz pacijenata obavio brže, lakše i bezbednije. O upućivanju u inostranstvo odluke donose stručne komisije, u kojima sede i lekari iz Dečje klinike u Tiršovoj, u kojoj od nedelje počinje veliko renoviranje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Najstarija dečja ustanova u Srbiji, Klinika u Tiršovoj, nedavno je dobila novi izgled. Potpuno su renovirani fasada, terase, ulazi, urađena nova izolacija. Od ponedeljka kreće se u renoviranje unutrašnjosti klinike u kojoj se leče najteži pacijenti iz Beograda, Srbije, regiona.

"Od prvog oktobra planiramo rekonstrukciju pedijatrijskih ambulanti. Planirano vreme rekonstrukcije je tri i po do četiri meseca i sve pedijatrijske ambulante biće izmeštene dole gde je hirurški deo. To će nam dosta otežati rad, ali smo se organizovali, napravili smo nove ambulante gde ćemo vršiti preglede i radićemo i u popodnevnim časovima sa pedijatrijskim pacijentima koji nisu hitni", objašnjava dr Siniša Dučić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj.
U drugoj fazi sređuju se hirurške ambulante, a ova ustanova dobija hematoonkološku i alergološku dnevnu bolnicu. Ulaganje države je veće od 160 miliona dinara.
Operativni program neće se prekidati, ali pošto počinju sezone virusa, prehlada, a ovde dnevno na pedijatriji bude pregledano 350 zakazanih i više od 150 hitnih pacijenata, strpljenje će svima biti neophodno.
"Ja ovom prilikom apelujem na sve da bude malo razumevanja zbog procesa rada, jer neće biti onakav kakav je bio do sada, na kakav su navikli. Ne možete da završite neke poslove, dok jedne delove ne premestite i ne napravite novu organizaciju", ističe dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.
U Tiršovoj se leče najteži i najkomplikovaniji pacijenti. Ipak, kada su sve mogućnosti za lečenje u zemlji iscrpljene, neretko deca moraju u inostranstvo. Da bi na vreme dobili trku sa vremenom, država je obezbedila avionski transport.
"To su dva aviona koja su na raspolaganju, manji avion u koji mogu da stanu pacijent i oba roditelja i ide medicinska pratnja, uvek je to jedan lekar i jedan tehničar. Drugi avion je otprilike do 15 osoba, ideja tog aviona je ako bi došla do nekog masovnog transporta, da bi mogao da se transportuje veći broj osoba istovremeno", navodi Dučić.
Od ponedeljka roditelji će i pozivom na 0700 333 443 moći da se informišu o kriterijumima za upućivanje u inostranstvo o trošku države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.