Počinje popis stanovništva

Izvor: Blic, 01.Okt.2011, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje popis stanovništva

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji počinje danas i trajaće do 15. oktobra, a prvi preliminarni rezultati biće objavljeni 15. novembra.

Pred građanima će se naći pitanja i o invaliditetu, bračnom statusu, a predviđena su i pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenost.

Popis će obaviti oko 40.000 popisivača. Oni će raditi od osam sati ujutru do 20 sati uveče. Popisivači će nositi legitimacije sa slikom i pečatom, providne torbe sa logom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << popisa i imaće punomoćje koje su obavezni da pokažu građanima ukoliko na tome budu insistirali.

Oni će biti dužni da tri puta obiđu neki stan ukoliko u prvom navratu u stanu ne nađu nikoga.

Ako je stan prazan, zapisaće to, a ako nije, onda će zamoliti prve komšije da im kažu nešto više o svojim susedima, da li su dugo odsutni, da li su na poslu, odmoru.

Popisivači će moći da građanima na vratima ostave obaveštenje o tome kada će ponovo doći, a članovi nekog domaćinstva, takođe, na vratima mogu da ostave informaciju kada njima najviše odgovara da popisivač dođe.

Nije potrebno da građani imaju lična dokumenta.

Obaveza građana je da odgovore na sva pitanja izuzev onih o nacionalnosti, jeziku, veroispovesti i socijalnoj integrisanosti. Ako neko odbije da odgovori na neka pitanja ili odbije da učestvuje u popisu, kazna predviđena zakonom iznosi od 20.000 do 50.000 dinara.

Poslednji popis stanovništva bio je u aprilu 2002. godine.

Povezane vesti: Makedonija: Predsednica komisije podnela ostavku, popis nije ugrožen Pokušaćemo da promenimo stav Albanaca o bojkotu Popisivače biraju stranke Hrvati ne treba da se boje u demokratiji Popis stanovništva u Hrvatskoj produžen za dva dana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.