Izvor: RTS, 29.Avg.2020, 06:06

Počinje nova školska godina, vozači oprezno pored škola

Od utorka đaci kreću u školu. Vožnja u gradskom prevozu – samo sa maskom. Mnogi đaci će u školu krenuti biciklom ili trotinetom, pa je potreban poseban oprez vozača i smanjenje brzine u zonama škole.
MUP će i ove godine bez obzira na onlajn nastavu postaviti svoje službenike u blizini škola, a roditeljima preporučuju da decu voze u školu isključivo u sigurnosnim sedištima ili vezane kako to propisi nalažu.

Ne očekuje se neka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veća gužva ali treba biti oprezan jer su deca skoro pet meseci bila van saobraćaja. Posebno treba voditi računa o obilaženju autobusa u stanicima i zonama škole.
"Kao i ranijih godina u toku septembra i oktobra meseca bice maksimalni broj policiskih sluzbenika biće u zonama škola gde će regulisati saobraćaj i sankcionisati one vozače koji ugrožavaju bezbednost dece a preventivni aspekt uključivaće predavanja koja će policiski sluzbenici drzati deci", izjavio je Aleksandar Radenković iz MUP-a.
Posebno je bitno kažu stručnjaci smanjiti brzinu u okviru škola jer nekada škole nemaju ležeće policajce, nego samo znakove. Naročito na magistalnim putevima.
"Podsećamo vozače da je ograničenje brzine u zoni škole 30 kilometara na čas,to je brzina koja daje detetu da preživi ukoliko dodje do saobraćajne nezgode, Svako prekoračenje te brzine drastično smanjuje šansu za preživljavanje a takodje smanjuje mogućnost da se izbegne nesreca zbog produžetka zasutavnog puta", izjavio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
U svakom slučaju pored bezbednosti u saobraćaju bitna je i higijena učenika, da oni redovno posle upotrebe autobusa ili nekog prevoznog sredstva peru ruke, nose maske i ponašaju se u skladu sa propisanom distancom za korona pravila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.