Počinje nova školska godina

Izvor: S media, 01.Sep.2009, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje nova školska godina

Školska godina za oko 900.000 djaka u više od 1.800 osnovnih i srednjih škola u Srbiji počinje danas, a u djačkim klupama biće i oko 80.000 prvaka, kojima je Ministarstvo prosvete prvi put obezbedilo besplatne udžbenike.

Ministar prosvete Žarko Obradović posetiće sa profesorom Dragoljubom Mićunovićem, inicijatorom projekta besplatnih udžbenika, novu osnovnu školu "Sveti Sava" u Smederevu i pozdraviti prvake.

Školska godina će početi tradicionalnim priredbama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za prvake, a prema tvrdnjama ministra prosvete, drugu godinu zaredom u školama neće biti štrajka, jer su, prema njegovim rečima, u medjuvremenu otpali razlozi za najavu obustave rada u organizaciji sindikata prosvetnih radnika.

On je juče rekao da je, prema informacijama iz Ministarstva finansija, uplaćen julski deo plate, što je bio uslov sindikata obrazovanja da odustane od štrajka na početku škole.

Prema najavama privatnih izdavača, kasniće pojedini udžbenici za sedmi, reformisani razred, kao i istorija za sedmi razred u izdanju Zavoda za udžbenike.

Te knjige biće odštampane tokom ove i sledeće sedmice, a ispred knjižara za sada nema gužve, što, sudeći po iskustvu iz prethodnih godina, nije isključeno u narednim danima.

Pred početak škole, Ministarstvo prosvete posetila je delegacija MMF-a, kojoj su predstavljene kratkoročne i dugoročne mere kao deo Strategije obrazovanja u Srbiji.

Prema tom programu, od septembra 2010. godine krenulo bi se u racionalizaciju broja odeljenja, a tokom 2011. bio bi smanjen i broj škola.

Ovog septembra svoja vrata otvoriće devet novih škola i četiri renovirane vaspitno-obrazovne ustanove u Beogradu, Subotici, Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Nišu, Užicu.

Prema ovogodišnjem kalendaru rada, djaci će imati četiri raspusta, a dok ne krenu na odmor, ministar Obradović poželeo je školarcima, posebno prvacima, da steknu puno prijatelja u učionicama, ali i drugara koje će otkriti kroz svet knjiga, svet znanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.