Počinje najveće sređivanje naših bolnica za poslednjih 50 GODINA

Izvor: Blic, 18.Maj.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje najveće sređivanje naših bolnica za poslednjih 50 GODINA

Blizu 100 miliona evra obezbeđeno je za rekonstrukciju 7 klinika u Srbiji, koje će biti završene već sledeće godine, što je najveće ulaganje u zdravstvu za poslednjih 50 godina.

Neke od bolnica napokon će biti potpuno sređene, dok će neke dobiti potpuno novi prostor, pa će ubuduće moći da povećaju svoje kapacitete.

Rekonstrukcijom ovih klinika bavi se Koordinaciono telo, koji je i obezbedio novac, i to 70 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a ostatak od Evropske investicione banke.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obezbedilo je 260 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za svih sedam ustanova i potpisalo ugovor sa Saobraćajnim institutom CIP, što je preduslov za realizaciju tih projekata.

"Blic" vam predstavlja detaljan plan koje će se sve bolnice rekonstruisati, koliko novca će za svaku pojedinačno da se izdvoji, kada počinju i kada se završavaju radovi. Bolnice koje očekuju sređivanje su: Univerzitetska bolnica u Tiršovoj, KBC "Dragiša Mišović", Urgentni centar, Klinika za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbija, Klinika za ginekologiju KCS, KBC Zemun, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Univerzitetska bolnica u Tiršovoj

Vrednost investicije je 7,8 miliona evra.

U junu bi trebalo da bude završena prva dokumentacija i to za sanaciju fasade, hirurških i pedijatrijskih ambulanti, hematološke bolnice i hola u prizemlju. Početkom septembra očekuje se početak prvih radova, koji bi trebalo da se u potpunosti završe 2018. godine. Trenutno je u toku izrada tehničke dokumentacije u CIP-u.

Objekat Univerzitetske dečje klinike je izgrađen je sredinom tridesetih godina prošlog veka i takav funkcioniše i danas. Više puta su rađene delimične rekonstrukcije, dogradnje, adaptacije i sanacije objekta i instalacija. Trenutna površina je oko 11.000 m2, a ono što je potrebno srediti u ovoj bolnici jeste fasada i terase, adaptacija hirurških, pedijstrijskih, hematoloških ambulanti. Saniraće se i operacioni blok, kuhinja, odeljenja intenzivne nege, kao i odeljenja neurologije, endogrinologije, gastroenterologije i nefrologije

KBC Dragiša Mišović

Vrednost investicije je 12 miliona evra.

U prvoj polovini avgusta očekuje se početak prvih radova. CIP je uradio tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju zgrade hirurgije. U toku je priprema tendera za izbor izvođača. Izrada projekata je u toku kako bi se izbor izvođača sproveo i započeli prvi radovi tokom septembra. Planirani završetak radova je u 2018. godini.

Između ostalog, sređivaće se kotlarnice, razne instalacije, kanalizaicja i vodovod, kao i sanacija Bolnice za dečije bolesti i TBC, Klinika za internu medicinu, Bolnica za ginekologiju i akušerstvo Klinike za urologiju, dnevna bolnica za psihijatriju, "ranč" u ambulantno-polikliničkoj službi, bolnica za psihijatriju, ORL i neurologiju, kao i novi parking.

Urgentni centar

Vrednost investicije je oko 15 miliona evra.

U julu bi trebalo da budu završeni prvi projekti. Početkom septembra očekuju se prvi radovi. U CIP-u je u toku izrada tehničke dokumentacije, a planirani završetak radova je u 2018. godini.

Objekat Urgentnog centra površine je oko 15.000 kvadrata. Građen je u prvoj polovini 20. veka. U proteklom periodu nije rađena sveobuhvatna sanacija, već samo lokalne intervencije kako bi se poboljšali uslovi funkcionisanja Klinike.

U Urgentnom centru, između ostalog sređivaće se krov, fasada, zamena prozora i adaptacija svih instalacija.

Klinika za neurohirurgiju KCS

Vrednost investicije je 6,6 miliona evra.

Tokom jula i avgusta biće završene prve dokumentacije za sanaciju fasade i amfiteatra. Početkom septembra očekuju se prvi radovi. U CIP-u je u toku izrada tehničke dokumentacije, a planirani završetak radova je u 2018. godini.

Objekat je građen u drugoj polovini 20. veka. Stanje zahteva poboljšanje sanitarno-tehničkih uslova rada, omogućavanje primene novih tehnoloških procesa, revitalizaciju zastarelih i devastiranih postojećih instalacija. Neophodna je intervencija na sistemima instalacione infrastrukture u objektu. U proteklom periodu nije rađena sveobuhvatna sanacija i zato će se sada sređivati operacioni blok, prostor za smeštaj rentgena i angiosale, fasada, kao i sanacija svih instalacija.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS

Vrednost investicije je 11,7 miliona evra.

U julu i avgustu bi trebalo da bude završena prva dokumentacija za sanaciju krova i pet liftova. U avgustu se očekuje početak prvih radova. U CIP-u je u toku izrada tehničke dokumentacije, a planirani završetak je u 2018. godini.

Objekat Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS građen je sredinom 20. veka, ukupne površine od oko 16.000 kvadrata. Stanje zahteva poboljšanje sanitarno-tehničkih uslova rada, omogućavanje primene novih tehnoloških procesa, revitalizaciju zastarelih i devastiranih postojećih instalacija. Neophodno je sprovesti intervencije na instalacionoj infrastrukturi u objektu.

Ono što je potrebno uraditi jeste da se sanira krov, liftovi, operacione sale, porodilište i mnoga odeljenja. U planu je adaptaicja bolesničkih soba, laboratorije, kuhinje, vešeraja...

KBC Zemun

Vrednost investicije je 2 miliona evra.

U julu bi trebalo da bude završena prva dokumentacija za sanaciju neurologije. Početkom i u prvoj polovini septembra očekuje se početak radova. U CIP-u je u toku izrada tehničke dokumentacije, a završetak je predviđen za 2018. godinu.

KBC Zemun se sastoji od više nezavisnih objekata na različitim lokacijama, a adaptiraće se pedijatrija, neurologija i poliklinika.

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

Za ovu bolnicu najviše je novca izdvojeno, i to 24,7 miliona evra jer će biti izgrađana nova zgrada.

U julu se očekuju sve saglasnosti na tehničku dokumentaciju, dok se početkom novembra očekuju radovi. U CIP-u je izrada tehničke dokumentacije u završnoj fazi, a sobzirom na to da se gradi novi objekat, planirano je da će sve biti gotovo 2019. godine.

Novi objekat, koji će biti izgrađen, biće oko 9.300 kvadrata. Planirana je i rekonstrukcija postojećeg objekta, oko 8.600 kvadrata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.