Počinje kampanja „Srbija protiv raka”

Izvor: Politika, Fonet, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje kampanja „Srbija protiv raka”

Po broju umrlih i obolelih od karcinoma zauzimamo neslavno prvo mesto u Evropi

Glumac Svetozar Cvetković, pevačica Aleksandra Kovač, novinarka RTS-a Rada Đurić i druge javne ličnosti izabrani su za promotore nacionalne kampanje „Srbija protiv raka”, koja ovih dana počinje u našoj zemlji.

„Kaži svima koje voliš: poseti svog lekara. To je najbolja preventiva u borbi protiv raka”, poručivaće ova poznata lica u TV spotovima na RTS-u i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << B92, sa ciljem da građane naše zemlje podstaknu da više razmišljaju o raku, koji svake godine u Srbiji odnese 20.000 života. Tim povodom juče je održana konferencija za novinare.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja docent dr Nevena Karanović poručila je da od sedam malignih oboljenja koja se najčešće javljaju u Srbiji čak tri su u potpunosti izlečiva, ako se otkriju na vreme. Reč je o karcinomu dojke, raku grlića materice i raku debelog creva. To su ujedno i tri oblika raka za koje Srbija započinje nacionalni skrining ranog otkrivanja.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kazala je da se iz Fonda samo za citostatike godišnje izdvaja više od dve milijarde dinara, ali je podsetila da ovi lekovi nisu efikasni ako se bolest ne prepozna na vreme. Za svaki obavljeni preventivni pregled izdvojeno je dodatnih, stimulativnih 300 dinara. Pregled podrazumeva ginekološki Papanikolau test i pregled dojki.

– Cilj Republičkog zavoda je 300.000 pregledanih žena do kraja godine. Moramo da podignemo svest o tome da sami moramo da brinemo o zdravlju – rekla je Svetlana Vukajlović.

Po broju umrlih i obolelih od malignih bolesti u Evropi, Srbija je nažalost na prvom mestu. Godišnje kod nas se otkrije 32.000 novoobolelih slučajeva raka, a umre 20.000. Svake godine oko 4.000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, a od raka grlića materice oko 1.400 žena. Maligne bolesti su drugi uzrok smrti sa oko 20 procenata od ukupne smrtnosti, odmah iza bolesti srca i krvnih sudova.

O. Popović

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.