Počinje Bitka za bebe

Izvor: B92, 01.Sep.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje "Bitka za bebe"

Beograd -- Fond B92 pokrenuo veliku humanitarnu akciju "Bitka za bebe". Cilj je prikupljanje sredstava za kupovinu sto novih inkubatora za zdravstvene centre širom Srbije.

Akcija je pokrenuta kako bi se najmlađim i najugroženijim sugrađanima omogućilo normalno zbrinjavanje, jer su inkubatori u Srbiji stari 40 i više godina.

35 inkubatora na Institutu za neonatologiju u Beogradu staro je između 35 i 40 godina, stariji su od roditelja dece kojima su potrebni. Na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcije, Fond B92 je prvi inkubator poklonio tom Inistitutu.

Inkubatorima koji su stari više decenija odavno je istekla garancija, rezervne delove za njih je gotovo nemoguće nabaviti, a servisiranje je nemoguća misija. Smrtnost novorođenčadi teške do 999 grama u Srbiji iznosi 60%, dok je u zemljama Evropske Unije i SAD 15%.

Direktor Fonda B92 Veran Matić ukazuje na to da je, u ovakvim okolnostima, u pitanje dovedeno osnovno ljudsko pravo - pravo na život.

"Shvatili smo da je nedopustivo da u ovim godinama u Srbiji imamo inkubatore starije od 30 godina. Proračunali smo da bi sto novih bilo ono što je minimalno za dostojanstven rad zdravstvenih ustanova. Svakom petom novorenđenčetu inkubator znači šansu, jer oko osam odsto beba koje nisu prevremeno rođene imaju zdravstvenih problema i potreban im je boravak u inkubatoru", kaže Veran Matić.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA AKCIJE "BITKA ZA BEBE"

Cilj Fonda B92 je da motiviše sve koji mogu da pomognu da se priključe ovoj akciji. Sredstva će se prikupljati tako što će se motivisati građani da glasaju, to jest da pozovu kompanije za koje veruju da mogu da spasu ljudski život.

Na sajtu www.bitkazabebe.rs građani će od danas moći da glasaju i izaberu "kompanije heroje" koje će dati svoj doprinos kako bi se prikupila sredstva za kupovinu stotinu inkubatora za novorođenčad.

Od do sada prikupljenih sredstava, obezbeđeno je osam inkubatora.

"Prva donacija, koju je direktno dobio Institut za neonatologiju, posle priloga na TV B92, je od Ministarstva zdravlja i to su sredstva za kupovinu pet inkubatora. AIGO BS kompanija iz Beograda je već donirala jedan inkubator Institutu, a firma Vlasinka će donirati još dva. Pored pomenutih osam aparata, Fond B92 je dosad prikupio blizu 200.000 evra i naručio prvih 20 inkubatora, od kojih će 15 ići u Institut za neonatologiju, a pet u novosadski Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine. Potom ćemo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, rasporediti preostalih 60 inkubatora širom Srbije, ravnomerno i prema prioritetima", izjavio je Veran Matić.

Direktorka Instituta za neonatologiju Niveska Božinović Prekajski rekla je da akcija "Bitka za bebe" predstavlja veliki korak za neonatologiju Srbije, jer su uslovi u kojima rade prevaziđeni još pre 20 godina.

"Inkubator je deo medicinske opreme koja je neophodna da bebama, pored šanse za život, omogući najkvalitetniji tretman i ishod lečenja. Mnogo nam znači to što je B92 prepoznao našu potrebu i odlučio da na ovaj način pomogne, ne samo našoj ustanovi, nego i najmlađim stanovnicima Srbije", izjavila je prof. dr Niveska Božinović Prekajski, direktorka Instituta za neonatologiju.

Pored starih inkubatora, veliki problemi su i zbrinjavanje prevremeno rođenih beba u nedovoljno opremljenim i malim prostorijama u kojima su inkubatori, pelene koje se ne uvoze u Srbiju, kao i odeća i obuća.

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijernog nivoa, sa tradicijom dugom 89 godina, u kojoj je u poslednjih 10 godina lečeno 11.852 prevremeno rođene dece i ugrožene novorođenčadi. Institut ima 93 inkubatora od kojih četiri nisu u funkciji, a 35 inkubatora je starije od 30 godina.

Fond B92 vas poziva da se priključite borbi za prikupljanje stotinu novih inkubatora.

Jedan inkubator košta od 10.000 do 15.000 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bitka za bebe" počinje! (FOTO)

Izvor: B92, 01.Sep.2011

Velika humanitarna akcija "Bitka za bebe", čiji je cilj prikupljanje sredstava za kupovinu 100 inkubatora za prevremeno rođene bebe u Srbiji počela je pod pokroviteljstvom B92...POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA AKCIJE "BITKA ZA BEBE"..Direktor Fonda B92 Veran Matić kazao je da je akcija "Bitka za...

Nastavak na B92...

Projekat "Bitka za bebe"

Izvor: Studio B, 01.Sep.2011

Broj prevremeno rođene dece u Srbiji i Beogradu se iz godine u godinu povećava...Procenjuje se da se svaka deseta beba rađa pre vremene, a ako se tome doda i podatak da 8 odsto novorođenčadi ima nekih poteškoća, dolazi se do zaključka da svakoj petoj bebi život zavisi od inkubatora...A oni su...

Nastavak na Studio B...

„Bitka za bebe" spas za prevremeno rođenu decu

Izvor: Press, 01.Sep.2011

Velika humanitarna akcija „Bitka za bebe", čiji je cilj prikupljanje novca za kupovinu 100 inkubatora za prevremeno rođene bebe u Srbiji, počela je juče pod pokroviteljstvom B92

Nastavak na Press...

Budite deo akcije "Bitka za bebe"

Izvor: B92, 02.Sep.2011, 11:35

Beograd -- Fond B92 poziva sve kompanije i pojedince da se pridruže akciji "Bitka za bebe", kako bi se obezbedio novac za kupovinu 100 inkubatora za zdravstvene centre...Na sajtu www.bitkazabebe.rs možete se obavestiti o načinu na koji svojim učešćem možete da pomognete akciju, ali i istovremeno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.