Izvor: B92, 07.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo upis u srednje škole

Beograd -- U utorak je počeo prvi upisni krug u srednje škole.

Prema rečima nadležnih u Ministarstvu prosvete, oko 2.000 dece ostaće neupisano, od tog broja 400 u Beogradu. Za drugi uspisni krug, kako očekuju u Ministarstvu, biće mesta u građevinskim, mašinskim i tekstilnim školama, ali i u gimnazijama u unutrašnjosti. Deca i roditelji su od ranog jutra stajali ispred škola čekajući da vide gde su primljeni.

Radovan Živković, član Upisne komisije izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da, prema procenama Ministarstva prosvete mesta sigurno neće biti u ekonomskim, medicinskim, pravnim i ugostiteljskim školama. On kaže da su deca ove godine pokazala da tržište utiče na njih. Živković navodi da je interesantno da je manje mesta bilo za geomatre, što bi, prema njegovim rečima, moglo biti zanimanje budućnosti.

"Tržište se možda ponajviše oseća po tome što je veliko interesovanje dece za zanimanja u stručnim školama iz sektora usluga, kao što su turizam i ugostiteljstvo. Iako su to zanimanja u trogodišnjim školama, ona daju neku perspektivu za samostalni rad i inicijativu. Kod mladih postoji preduzetnički duh i oni se opredeljuju za takve stvari", kaže Živković.

U drugom upisnom krugu, deca će ponovo popuniti liste želja, ali samo onih škola u kojima ima mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.