Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo socijalni dijalog?

Beograd -- Posle više od godinu i po dana održana je prva sednica Socijalno-ekonomskog saveta.

Rad Saveta trebalo bi da omogući socijalni dijalog, što, prema rečima njegovih članova, znači da će radnici, umesto na ulicama, prava tražiti kroz razgovor s predstavnicima vlasti i poslodavaca. Prva sednica Saveta okupila je predstavnike Vlade, sindikata i poslodavaca.

Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da bi rad tog tela trebalo da doprinse ravnomernoj raspodeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tereta tranzicije.

"Srbija se nalazi pred najvažnijim tranzicionim zadacima, odnosno restrukturiranju velikih javnih preduzeća. Uloga socijalnog dijaloga time postaje još značajnija. Na neki način, budućnost tih velikih kompleksa je najbolji test, najbolja provera, sito i rešeto, kroz koje treba da prođu socijalni dijalog i Socijalno-ekonomski savet, onako kako je njegov rad zamišljen", rekao je Koštunica.

"Jasno i otvoreno"

Ministar za rad Slobodan Lalović smatra da aktuelna i prethodna Vlada nisu dobro objasnile radnicima značaj i nužnost promena i cenu koju treba platiti.

"Rad Saveta bi trebalo da to promeni. Sigurno je da će se rad Saveta bazirati na potpuno jasnoj i otvorenoj politici, čime ćemo otkloniti uzroke straha kod radnika koji leže u njihovoj neinformisanosti, nedovoljnom poznavanju i nejasnoj situaciji. U tom smislu, to će biti najveći doprinos rada Saveta", kaže on.

Ko koči reforme

Lider Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenko Smiljanić, koji je izabran za prvog predsedavajućeg Saveta, smatra da onih koji koče reforme ima mnogo više u Vladi i divljem kapitalu nego među radnicima.

"Objasnite mi kako radnici koji ustaju u pobunu koče reforme, a ne koče ih Srba Ilić iz SAD koji je ojadio 'Putnik' ili još mnogo takvih primera divlje privatizacije. Mogao bih da predočim na stotine primera, da se vidi koliko su ojađani radnici u celoj toj situaciji. Mislim da nije ukusno reći da su radnici ti koji koče reforme", kaže on.

Nerazvijena svest

Rezultati istraživanja Centra za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina pokazuju da radnici, pre svega niskoobrazovani, u velikoj meri nemaju razvijenu svet o nužnosti promena, što je predmet manipulacija u dnevno-političke svrhe. Predsednik Centra Vladimir Ilić smatra da treba dati šansu radu Socijano-ekonomskog saveta, ali da pri tom njegovi članovi treba da zanemare političke i lične interese.

"Rizično je podređivati streška pitanja, koja obuhvataju milione ljudi i njhove dece, partijskim interesima, a to se često radi. Uputnije je razmišljati perspektivno, nezasvno od toga ko je danas na vlasti", kaže on.

Prvi Socijalno-ekonomski savet formiran je u vreme vlade Zorana Đinđića, a prestao je da radi krajem 2003, izlaskom predstavnika sindikata.

I na početku problemi

Sindikat "Nezavisnost" je već na prvoj sednici suspendovao svoje članstvo u Savetu, a lider tog sinidikata Branislav Čanak objasnio je da taj sindikat, za razliku od drugih članova Saveta, mora da plaća zakup za svoje prostorije, zbog čega je u neravnoprvanom položaju.

Lalović je objasnio da se već duže radi na rešavanju tog problema i da on ne bi trebalo da predstavlja smetnju u radu Saveta.

Istovremeno, oglasila se i Unija poslodavaca Srbije i Crne Gore, protestujući što je izbačana iz Saveta i što su umesto nje, kako se navodi u saopštenju, ubačeni Miloševićevi poverinici, i to na osnovu samovolje Lalovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.