Počeo sajam nautike, Beograd dobija četiri nove marine

Izvor: RTS, 03.Apr.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo sajam nautike, Beograd dobija četiri nove marine

Međunarodni sajam nautike, lova i ribolova otvoren je danas na Beogradskom sajmu i traje do 7. aprila. Okuplja više od 300 izlagača iz zemlje i sveta. Sajam prati i niz naučnih skupova iz oblasti nautičkog turizma i zaštite čovekove okoline, a tema sajma je i najava da će Beograd posle niza godina dobiti i nove uređene marine za čamce.
Na sajmu je izloženo više od 50 lepih čamaca koji su vredni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oko 100.000 evra. Najskuplji "monterej" je prodat za 420.000 evra ali ima i za one sa slabijim džepom. To su mali čamci domaće proizvodnje do 200, 300 evra, koliko koštaju i pente.

Ono što je najinteresantnije, beogradski nautičari dobiće četiri nova peristana, u Zemunu, na Ušću, pored Beogradskog sajma i na Adi Ciganliji.
Krsto Pašković iz Grupacije za nautčki turizam Privredne komore Srbije kaže da je suština u pristaništima da može nautičar iz inostranstva i nautičar iz Srbije da pristane.
"Znači, programsko rešenje tog pristana mora da bude funkcionalno, da neko može da ode da popije kafu, da kupi novine i da se snabde a suština pristana je da to bude mali pristan da bi mogli svi da pristanu koji plove", kaže Pašković.
To je direktno vezivanje turizma i nautike i to je fantastična odluka da je Ministarstvo trgovine pomoglo to i da grad sada pokušava da realizuje. To je, kako kaže, jedan od velikih poteza.
I na Dunavu je doneta odluka pre dve godine da se napravi osam pristana s tim što su ti pristani napravljeni uglavnom za kruzing brodove, tako da nautičari ne mogu da pristanu, podsetio je Pašković.
"Mi se borimo u Beogradu da mogu svi da prisatanu i Nemac i Holanđanin i Austrijanac i naš čovek iz Titela, Zrenjanina ili iz Novog Sada", rekao je Pašković.
Govoreći o potencijalima nautičkog turizma, Pašković kaže da imamo prirodno bogatstvo, reke, kanale, jezera, peskare i šljunkare i to je kod nas neprepoznato.
"I tu bi moglo da se uposle oko 5.000 ljudi i da od toga razvijemo kvalitetan nautički turizam, kao što to rade Francuzi i Holanđani i Englezi i ako bi to razvili bili bi četvrta regija u Evropi", kaže Pašković.
Nautička sezona je na pragu. Za one koji izlaze na reku obavezno je da na plovilima nose sigurnosne prsluke koji su u opremi svakog čamca. Na reku ne izlazite bez registrovanog plovila jer će to ove godine biti rigorozno proveravano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.