Počeo izvoz elektronskog otpada u Singapur

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo izvoz elektronskog otpada u Singapur

Reciklažni centar "BiS" izvezao je danas u Singapur prvi od šest kontejnera, koji čine kontingent od 100 tona nereciklabilnog elektronskog i električnog (EE) otpada, saopštila je kompanija "Božić i sinovi", u okviru koje posluje taj reciklažni centar.

Kompanija "Božić i sinovi" je prva iz Srbije ugovorila izvoz nereciklabilnog materijala u Singapur, preko njihove renomirane firme koja je ovlašćena i specijalizovana za finalnu reciklažu EE otpada. Očekuje se da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Reciklažni centar "BiS" u prvoj godini izvesti oko 200 tona nereciklabilnog EE otpada.

"Nereciklabilni deo EE otpada koji ćemo izvoziti predstavlja ostatak od rastavljene elektronske i električne opreme, štampanih ploča, memorija, procesora, kartica kao i drugih komponenti", objasnio je menadžer "BiS" reciklažnog centra Božidar Potkonjak.

Generalni direktor kompanije "Božić i sinovi" Nikola Egić je izjavio da je izvoz nereciklabilnog EE otpada "veliki početak čišćenja Srbije od štetnog elektronskog otpada i prilika za podizanja svesti o značaju ekologije".

U saopštenju se ukazuje da Srbija, kao ni većina evropskih zemalja, nema odgovarajuća visokotehnološka rešenja i postrojenja za finalnu reciklažu ovakvog otpada, dok na svetskom nivou postoji samo nekoliko specijalizovanih fabrika.

"BiS" reciklažni centar je osnovan u okviru kompanije "Božić i sinovi" juna 2006. godine, na osnovu iskustava evropskih reciklažnih centara.

"BiS" reciklažni centar sertifikovan je i priznat od nadležnih institucija u Srbiji za reciklažu elektronskog i električnog otpada, i pruža kompletne usluge kompanijama, organizacijama i fizičkim licima koji žele da na pravilan način odlože rashodovanu elektronsku i električnu opremu i fluorescentne cevi i sijalice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.