Počeo Ramazanski Bajram

Izvor: Studio B, 30.Avg.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Ramazanski Bajram

Trodnevni Ramazanski Bajram za muslimanske vernike počeo je jutros nakon jednomesečnog posta tokom kojeg su se oni uzdržavali od hrane i pića - od izlaska do zalaska Sunca.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Tradicionalno čestitanje prvog dana Ramazanskog bajrama, najradosnijeg praznika muslimana, trajaće od devet do 12 sati u svečanom salonu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Reis-ul-ulema Mustafa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Cerić čestitao je praznik svim muslimanima, a posebno, kako je rekao prognanim, bolesnim i nemoćnim.

"S osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima u svetu", istakao je Cerić.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obeležava se i kao Dan šehida, poginulih boraca islamske veroispovijesti.

Tradicionalno se organizuje poseta šehidskom groblju Kovači u Sarajevu.

Bajramsku molitvu u Bajrakli džamiji u Beogradu prenosi direktno RTS.

Muftija srbijanski i zamenik reisu-l-ueme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je juče u Bajrakli džamiji u Beogradu da Islamska zajednica Srbije Bajram dočekuje u nadi da će se problemi koje postoje, kada se u pitanju status islamske zajednice, bogomolje i muslimanska groblja, rešiti na način koji zadovoljava islamsku zajednicu, ali koji je u isto vreme legalan i legitiman.

Jusufspahić je najavio da će i ove godine Kulturno društvo muslimana, "Gajret", u ime islamske zajednice organizovati bajramsku sofru u gradovima Srbije.

Kako je dodao, 31. avgusta sofra će biti organizovana u Malom Zvorniku i Šapcu, u četvrtak, 1. septembra u Novom Sadu i Kragujevcu, a u petak, 2. septembra, u Bajrakli dzamiji u Beogradu.

"Pozivamo sve naše prijatelje i ljude dobre volje da se priključe našoj proslavi", rekao je Jusufspahić.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.