Izvor: B92, 06.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo Međunarodni Medijski forum u Beogradu

Beograd -- Međunarodni medijski forum o problemima i izazovima novinarske profesije otvoren je u četvrtak u organizaciji američke korporacije MDLF (Media development loan fund), u saradnji sa Radio-televizijom B92 i Novinskom agencijom Beta iz Beograda. Medijski forum, na kojem će učestvovati predstavnici medija iz Rusije, Indonezije, Gvatemale, Južnoafričke Republike, Ukrajine, Slovačke, Perua, Kine i Srbije i Crne Gore, svečano je počeo u Kulturnom centru "Reks" predstavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << latinoameričkog istraživačkog novinarstva.

Rad foruma trajaće do 8. novembra a njegov radni deo otvoriće sutra ministar inostranih poslova SCG Goran Svilanović u Centru "Sava" u Beogradu. Posle uvodnih izlaganja direktora MDLF-a, direktorke Bete Ljubice Marković i glavnog i odgovornog urednika RTV B92 Verana Matića, biće reči o izveštavanju i terorizmu, na primeru terorističkih napada u teatru u Moskvi, Baliju i Džakarti. Biće reči i o radu medijskih redakcija i distribuciji vesti u vremenu digitalnih tehnologija, kao i o potrebama medijske publike, njihovom istraživanju i zadovoljavanju na najefikasnji način. Učesnici skupa razgovaraće i o potrebi organizovanja marketinških kampanja za promociju medijskih proizvoda.

Za drugi dan Medijskog foruma predviđena je debata o novinarskom pozivu, a između ostalog, biće reči o opštem stavu da za tu profesiju nije dovoljno obrazovanje, već je neophodan talenat. Takođe, biće reči o novinarima-zvezdama, ali i o najadekvatnijem načinu motivacije novinara za rad u redakcijama.

Sedište MDLF-a je u Njujorku, operativni centar je u Pragu, regionalna kancelarija u Moskvi, a ima kancelarije i u Vašingtonu, Varšavi i Hong Kongu. Među partnerima i donatorima MDLF-a su Evroazijska fondacija, Švedski helsinški komitet za ljudska prava, UNESCO, Preš Now, Program umreženih medija Instituta za otvoreno durštvo, Mekartur fondacija (McArthur), švajcarska i holandska vlada. MDLF je od kraja juna ove godine manjinski vlasnik Radija B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.