Počelo uklanjanje ekološke bombe u Valjevu

Izvor: Politika, 23.Jul.2013, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo uklanjanje ekološke bombe u Valjevu

Iz kruga „Nove Srbijanke“ stručnjaci beogradske firme „Patenting“ treba da uklone ekološku bombu od 20 tona amonijaka

Valjevo– Istakanje oko 20 tona amonijaka iz dotrajalih instalacija rashladnih postrojenja privatizovane „Nove Srbijanke“ u Valjevu, sa danom kašnjenja zbog određenih tehničkih razloga, počelo je juče po podne. Tokom narednih 30 dana ovaj posao trebalo bi da uradi beogradska firma „Patenting“, izabrana na javnom tenderu.

Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rukovodstva i radnika fabrike koja je u stečaju, ekipu firme koja treba da izvrši pretakanje amonijaka sačekali su predstavnici grada,ekološke i drugih inspekcija i službi.

– I pored najave da će uklanjanje amonijaka početi u ponedeljak, kašnjenje od jednog dana neće poremetiti plan da se ovaj posao obavi kvalitetno i bezbedno. Odmah po dolasku predstavnici ovlašćene firme kao prioritet odredili su utvrđivanje glavnih, tj. najvećih rezervoara sa amonijakom koji se nalaze u postrojenjima i depoima fabričke hladnjače. Uz posebne mere gas će biti pretočen u cisternu u kojoj će biti izvezen iz kruga fabrike –rekao je za naš list Vitomir Mitrović, pomoćnik gradonačelnika Valjeva, dodajući da je ugovorom predviđeno da se ovaj posao završi u roku od mesec dana.

Početak operacije „amonijak“ obradovao je 10.000 stanovnika Novog naselja, ali i užeg dela grada, koji su zbog straha od curenja opasnog gasa bili pod stalnim stresom. Gradska uprava je nedavno iz tekuće budžetske potrošnje izdvojila 2,7 miliona dinara za danonoćna dežurstva u krugu fabrike. Kako smo čuli od radnika koji su dežurali u objektu, ali i predstavnika „Patentinga“, najavljene visoke temperature koje će narednih dana prelaziti i 35 stepeni neće bitno uticati na njihov rad.

Inače, ovaj problem je nastao još 2007. godine kada je bugarska kompanija „Medija svjat“ iz Sofije, za oko četiri miliona evra kupila valjevsku prehrambenu fabriku. I pored uočenih tehničkih nedostataka na hladnjači čiji je kapacitet oko 3.500 vagova robe, novi vlasnici nisu ništa preduzimali tako da se u međuvremenu situacija toliko pogoršala da je postojala stalna opasnost od ozbiljnog ekološkog akcidenta. Bugarski vlasnici su napustili fabriku, a stečaj je uveden pre nešto više od godinu dana. U fabriku u kojoj je nekada bilo zaposleno hiljadu radnika na posao dolazi njih devet, i to da bi nadgledali postrojenja sa amonijakom.

B. Novović

objavljeno: 24.07.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nastavljeno istakanja amonijaka u Valjevu

Izvor: RTS, 24.Jul.2013, 19:58

Uz visoke mere bezbednosti u Valjevu je nastavljeno istakanje amonijaka iz napuštenog postrojenja "Nove Srbijanke". Tim beogradske firme "Patenting" procenjuje da je u postrojenju oko osam tona amonijaka, a ne 20 kako su mislili u "Novoj Srbijanki". ..Akcija istakanja amonijaka iz dotrajalog i napuštenog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.