Počelo obeležavanje Purima

Izvor: Glas javnosti, 20.Mar.2011, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo obeležavanje Purima

BEOGRAD - Za Jevreje, kojima je ovo 5771. godina, sinoćnim bogosluženjima u sinagogama počelo je obeležavanje dvodnevnog praznika Purima, čitanjem starozavetne knjige o Jestiri (Ester).

U beogradskoj sinagogi obred je počeo u 18.30 časova. U zgradi jevrejske opštine priređen je kulturni program mladih jevrejskih umetnika iz više balkanskih zemalja a na kraju bal sa tombolom, prenela je VIA.

Slavljenje se nastavlja u domovima okupljanjem cele porodice uz radost i praznično >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << raspoloženje. Posebno se posvećuje pažnja deci, koja se obilno darivaju slatkišima.

Purim se slavi u spomen čudesnog spasenja Jevreja iz persijskog ropstva u vreme cara Ahasvera (Artakserksa), pre više od 2.400 godina. Car je doneo odluku da se pobiju svi Jevreji u zemlji. Međutim, njegova žena, carica Jestira (Ester), poreklom Jevrejka, što on nije znao, uspela je, svojom umešnošću i lukavstvom, da spase svoj narod. Car je ukinuo ukaz o uništenju jevrejskih podanika.

Ovaj praznik je za Jevreje veoma veseo, u Izraelu se priređuju karnevali, balovi pod maskama. Uoči praznika propisan je tzv. Jestirin post. Zbog lunarnog kalendara, Purim je promenljivog datuma. Sledeće godine biće 7. marta, a 2013. 23. februara.

Veliki višednevni praznik Pesah, Jevreji ove godine počinju da slave zalaskom sunca 18. aprila.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.