Počelo PISA testiranje

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo PISA testiranje

Novi ciklus Programa međunarodne procene postignuća učenika, PISA, počeo je juče, a u narednih šest nedelja oko 6.500 srpskih srednjoškolaca iz 170 škola rešavaće zadatke kojima se ispituju nivoi naučne i matematičke pismenosti, kao i razumevanje pročitanog teksta. Žarko Obradović, ministar prosvete, posetiće danas Srednju tehničku PTT školu u Beogradu kako bi najavio početak PISA testiranja i poželeo učenicima dobru koncentraciju i uspeh u rešavanju zadataka. Osim na srpskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovogodišnje testiranje obaviće se i na mađarskom jeziku tamo gde učenici slušaju nastavu na mađarskom kao maternjem jeziku. tako će petnaestogodišnjaci iz Srbije po treći put okušati sreću na PISA testiranju u kojem ove godine učestvuje između 600.000 i 700.000 njihovih vršnjaka iz 68 zemalja sveta.

Zadatke će rešavati najviše 35 učenika iz svake škole, koji će imati dva sata da test što bolje urade. Đaci ne bi trebalo da imaju tremu, koja je gotovo uobičajeni pratilac različitih provera znanja, jer se test ne potpisuje, može se popunjavati hemijskom ili običnom olovkom, a dozvoljeno je i precrtavanje i dopisivanje odgovora.

Organizatori nacionalnog testiranja podsećaju da se PISA testovima ne proverava koliko je pojedinačni učenik savladao gradivo, već koliko neki obrazovni sistem funkcioniše, kao i da se ni u jednom izveštaju neće naći ime pojedinog učenika ili škole. Konačni rezultati testiranja biće poznati krajem decembra 2010. godine.

Naši đaci su se na prethodnim ispitivanjima, 2003. i 2006. godine, našli u donjem delu rang-liste, na poslednjem testiranju, na primer, po rezultatima zauzeli su 41. mesto u konkurenciji od 57 zemalja sveta.

PISA testiranje, koje sprovodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, organizuje se radi utvrđivanja u kojoj su meri učenici pripremljeni za život kada završe školu, ukazivanja školama, obrazovnim vlastima i vladama šta treba menjati u obrazovnom sistemu i koje je oblasti neophodno unaprediti, kao i zbog poređenja učeničkih postignuća i uslova za učenje u različitim zemljama.

J. B.

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.