Počeli radovi uprkos blokadi

Izvor: B92, 30.Avg.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi uprkos blokadi

Beograd -- Počeli pripremni radovi na izgradnji oko 5 000 stanova na Voždovcu, uprkos protestu oko 50 bivših vlasnika parcela na mestu nekadašnje kasarne "4. jul".

Naslednici starih vlasnika parcela na kojima će biti izgrađeni jeftini stanovi jutros su blokirali prilaz kasarni. Ni sastanak sa ministrom Dulićem nije doneo rešenje.

Pregovori predstavnika bivših vlasnika sa ministrom za životnu sredinu Oliverom Dulićem su propali, izjavio je za B92 jedan od starih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlasnika parcele na Voždovcu Živorad Životić.

Uprkos tome što do dogovora nije došlo, ministar Oliver Dulić je, posle sastanka, došao na lokaciju i praćen uzvicima "lopovi, lopovi" ušao na gradilište, gde je počelo rušenje postojećih objekata. Rušenje objekata kasarne izvodi preduzeće "Energoprojekt", dok će u oktobru početi radovi na izgradnji stanova.

Dulić je najavio da će do kraja 2012. godine na ovoj lokaciji biti izgrađeno i useljeno 4.578 stanova.

On je ocenio da je danas veliki dan za građevinsku operativu i da će početkom sledeće godine biti pokrenuti slični projekti i u ostalim većim gradovima u Srbiji gde postoji nedovoljno iskorišćenog vojnog zemljišta. Dulić je dodao da se trenutno pregovara i za dobijanje zemljišta IMT-a u Beogradu za izgradnju stanova.

Mašine za rušenje tog vojnog objekta uvedene su u kasarnu sa druge strane, a ne na glavni ulaz na Voždovačkom putu, gde bivši vlasnici parcele, koji traže obeštećenje, protestuju.

Ministar Dulić je povodom prostesta rekao novinarima da bivši vlasnici nemaju prava sada to da traže i da sprečavaju gradnju i da će to pitanje biti rešeno kada bude donesen zakon o restituciji.

Ukupna površina kompleksa koji će biti izgrađen na mestu voždovačke kasarne je oko 500.000 kvadrata. Stambeni prostor trebalo bi da obuhvati oko 360.000 kvadratnih metara i predviđen je za stanovanje 20.000 ljudi.Pored stanova i lokala, biće izgrađene i dve škole, dva obdaništa, zdravstveni centar i drugi prateći objekti.

U ceo projekat biće uloženo oko 250 miliona evra. Kako je rečeno na otvaranju radova, na izgradnji ovog kompleksa biće zaposleno oko 30.000 ljudi.

Cena kvadratnog metra stanova biće niža od 1.290 evra.

Stari vlasnici traže obeštećenje

Jedano od starih vlasnika Živorad Životić kaže da tokom razgovora sa Dulićem ništa zadovoljavajuće nije ponuđeno starim vlasnicima, kao i će oni nastaviti blokadu dok ne budu na neki način obeštećeni za nacionalizovanu imovinu.

Naslednik jednog od vlasnika Borisav Milanović rekao je da obeštećenje za oduzeto zemljište posle Drugog svetskog rata na toj lokaciji traži više od 300 ljudi, za ukupno oko 58 hektara zemljišta na lokaciji kasarne "4. jul".

Bivši vlasnici jutros su vratili već dva kamiona sa ulaza u kasarnu.

Stari vlasnici traže dogovor sa državom o finansijskom obeštećenju novcem, ili dobijanjem stanova u protivrednosti oduzetog zemljišta. Oni nude razna rešenja - da im se vrati zemlja, zakup, a čak i rešenja da im bude isplaćen novac koji do sada nisu videli.

Milanović je rekao da će bivši vlasnici, ukoliko ne budu postigli dogovor sa resornim ministarstvom, tužiti državu Srbiju pred Evropskim sudom u Strazburu.

Podsetimo, Srbija je jedina bivša socijalistička zemlja u regionu koja još nije donela zakon o restituciji imovine nacionalizovane posle Drugog svetskog rata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.