Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli prijemni na višim školama, sutra na univerzitetima

Beograd -- Prijemni ispiti za upis brucoša u više škole u Srbiji počeli su u ponedeljak, a prijemni ispiti na fakultetima univerziteta u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Nišu i Kragujevcu počeće u utorak. Prijemni ispiti na Univerzitetu u Novom Sadu počeli su u ponedeljak. Upisni rok na univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kosovskoj Mitrovici, na kojima ima mesta za oko 50.000 brucoša, počeo je 25. juna podnošenjem dokumenata svršenih srednjoškolaca. Rang lista kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće formirana na osnovu ukupnog broja bodova, odnosno rezultata uspeha u srednjoj školi i prijemnog ispita. Kandidat može da osvoji najviše sto poena, od kojih je na prijemnom ispitu maksimalno 60.

Opšti uspeh u srednjoj školi podrazumeva zbir prosečnih ocena iz svih predmeta od prvog do četvrtog razreda, pomnožen sa dva. To znači da je minimum bodova iz srednje škole 16, a maksimum 40. Najviše mesta i ove godine odobreno je na Univerzitetu u Beogradu, na čijih će 30 fakulteta biti moguć upis 8.510 studenata koji će biti finansirani iz budžeta i 6.544 samofinansirajućih. Samo na Medicinskom fakultetu neće biti brucoša koji plaćaju školarinu.

Pojedini fakulteti u Beogradu - Elektrotehnički, Fizički i Fakultet fizičke hemije, i ove godine organizovaće zajednički prijemni ispit na beogradskom Sajmu. Na većini fakulteta beogradskog univerziteta konkurisalo je više studenata od broja predviđenog za upis, ali se za upis na neke fakultete prijavilo i po nekoliko puta manje kandidata od broja planiranog za upis. Najveće interesovanje i ove, kao i prethodne godine, vlada za Ekonomski, Pravni, Arhitektonski, Elektrotehnički, Fakultet organizacionih nauka, Fakultet političkih nauka, Stomatološki, Medicinski i Fakultet veterinarske medicine. Na 13 fakulteta Univerziteta u Nišu biće podeljeno 5.475 indeksa, od kojih je 2.535 za studente koji će biti finansirani iz budžeta. Unverzitet u Kragujevcu upisaće 1.980 studenata koji će biti finansirani iz budžeta i 2.079 samofinansirajućih, dok će na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici biti moguć upis 750 "budžetskih" i 1.312 samofinansirajućih studenata. Na višim školama u Srbiji biće mesta za 11.145 studenata, koji će biti finansirani iz budžeta, kao i za 4.490 samofinansirajućih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.