Izvor: RTS, 14.Maj.2022, 21:07

Počela proslava jubileja Srpske patrijaršije u Sremskim Karlovcima

Proslava velikog crkveno-istorijskog jubileja, stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije počela, u Sremskim Karlovcima. Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da Sremski Karlovci i svojom materijalnom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.
Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji, najpre, su bili na večernjoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja.

Patrijarh je, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zatim, otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.
Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.
U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve ,nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.
Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i materijalnom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.
"Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa", rekao je patrijarh Porfirije.

Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni "što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu".
"Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama", rekao je episkop sremski Vasilije.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo važan datum za SPC, za srpski narod i državu.
"Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države", rekao je Vučević.
Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda.
Proslava se nastavlja i sutra u Sremskim Karlovcima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Porfirije: Naš narod je u isto vreme naša crkva

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2022

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je večeras da Sremski Karlovci svojom "materijalnom i duhovnom" kulturom svedoče da je SPC "prožeta sa narodom", te da je "naš narod u isto vreme naša crkva".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.