Izvor: B92, 13.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela ozbiljna otpuštanja u VJ

Niš -- U kopnenim snagama vojske ovih dana otpušteno je oko 1.000 civila, među kojima ima i samohranih majki.

Oni će dobiti otpremnine u visini 12 mesečnih plata. Otpušteni optužuju nadležne u Ministarstvu odbrane da su davali otkaze bez ikakvih kriterijuma. Odlukom Ministarstva odbrane prestaju da postoje klubovi vojske, vojne biblioteke i vojni odseci, ukidaju se radna mesta ili se smanjuje broj radnika.

Zorica Tošić je samohrana majka, koja je radila u Komandi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kopnenih snaga bezbednosti u Nišu. Živi u iznajmljenom stanu sa dvoje dece. Njene koleginice nalaze se u sličnoj situaciji, posle otpuštanja njihove porodice ostaju bez ikakvih primanja. "Još jedan problem je što sam prošle godine imala operaciju karcinoma dojke i sledećih pet godina konstantno moram da pijem lekove, radim analize, preglede. Nemam pojma šta ću dalje. Privatno da probamo da radimo nešto sa 12 plata, a to je 2.800 evra, je apsurdno", kaže Zorica.

Jelena Ilic, takođe samohrana majka, ističe da prilikom otpuštanja zaposlenih nije uzet u obzir ni kvalitet njihovog rada: "Način na koji je to urađeno je nemoralan način, tako su linearno spušteni spiskovi sa procentima i brojkama, bez imena ljudi sa svim svojim kvalifikacijama. Znači radilo se o brojkama, a ne o ljudima."

Vladimir Stanimirović, koji je pri vojsci radio 17 godina, kaže da civili ne uživaju beneficije koje imaju vojna lica, a da sa druge strane, ne ostvaruju prava koja imaju ostali zaposleni. Tako na primer, oni nemaju prava na sindikat koji bi ih zastitio. "Nikakav socijalni program nama civilnim licima nije poslednjih 10 godina ponuđen, niti mogućnost da se prekvalifikujemo, niti da odemo u prevremenu penziju, niti dokup radnog staza", kaže on.

Otpušteni traže da se na posao vrate samohrane majke i socijlno ugroženi, ali kako kažu, svesni su da nemaju načina da izvrše pritisak na vojsku da to i učini, javlja dopisnik B92 Aleksandra Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.